Face&Look > ZDROWIE > DIETA > Rady na upały z orientalnych krajów

Rady na upały z orientalnych krajów

Gdy gorąca temperatura staje się nie do zniesienia i nawet powiew wiatraka nie daje ulgi, w sukurs przychodzi chińska medycyna naturalna i kulinarne nawyki mieszkańców ciepłych krajów. Zobacz, jak walczyć z upałami od wewnątrz.

Bez tłuszczu i cukru. Mądra dieta może być kluczowa dla organizmu przy znoszeniu upałów. W medycynie Wschodu jedzenie i picie jest ściśle skorelowane z warunkami atmosferycznymi – inne potrawy je się latem, inne zimą. Idąc tropem wschodniej mądrości warto zmienić swoje nawyki żywieniowe podczas trwających upałów. Po pierwsze, jedz małe posiłki, a częściej. Im większy posiłek, tym większy wysiłek wkłada organizm w jego strawienie. Po drugie unikaj tłuszczu. Ciężkostrawny posiłek będzie dla organizmu jeszcze większym wyzwaniem. Medycyna chińska zaleca w lecie potrawy przygotowane na parze lub krótko smażone.

Po trzecie – zrób sobie przerwę od cukru. Spożywanie produktów i napojów z wysoką zawartością cukru powoduje nawrót głodu, dlatego będziesz mieć po nich ochotę na jeszcze jeden kawałek czy szklankę napoju. – W krajach Dalekiego Wschodu popularnością cieszy się stewia, słodka roślina stosowana jako alternatywa cukru. W Japonii, gdzie uprawiana jest od lat 70, zyskała już 40 proc. rynku słodzików – mówi Beata Straszewska z centrum wiedzy o stewii Stewiarnia.pl.  – Stewia niemal nie ma kalorii i nie podwyższa poziomu cukru we krwi. Stosuje się ją jako dodatek do dietetycznych produktów oraz do słodzenia potraw w domowej kuchni. W upały można nią posłodzić lemoniadę własnej roboty – dodaje Straszewska.

Chińskie Yin i Yang . Chińska medycyna tradycyjna dzieli świat na elementy Yin i Yang, żeby żyć w zgodzie z naturą należy dążyć do równowagi pomiędzy tymi przeciwstawnymi siłami.  Podział ten dotyczy nie tylko żywiołów czy cech psychicznych, ale też pór roku i żywienia. Lato to Yang – to okres ognia, aktywności, światła. W ciele kumulowana jest energia i ciepło. Żeby zachować równowagę w lecie chińska mądrość zaleca spożywanie więcej produktów zimnych, czyli Yin – m.in. arbuza, cytrusów, nabiału, ogórków, pomidorów, sałaty, jabłka, tofu. Dobre owoce i warzywa na gorące dni to te, które oprócz witamin dostarczą organizmowi wody. Nie należy jednak przyjmować zbyt ochłodzonych pokarmów, które powodują zamykanie porów i zaburzają naturalny proces chłodzenia organizmu.

Koreański ogień. Koreańskie przysłowie mówi Walcz z ogniem za pomocą ognia. Dlatego w najgorętsze dni roku Koreańczycy przygotowują tradycyjną, gorąca zupę z kurczęcia i żeńszenia – Samgyetang. Wierzą oni, że spożywane w lecie ciepłe potrawy pomagają zharmonizować Qi, wewnętrznie przepływającą energię, ze stanem otoczenia. Główne składniki zupy – żeńszeń i czosnek zwiększają przepływ krwi w organizmie, co przyspiesza jego chłodzenie.

Pikantne przyprawy z Jamajki. W Indiach w upały podaje się mocno przyprawione curry, w Tajlandii pikantna zupę, na Jamajce mięso w ostro słodkiej marynacie Jamaican jerk. Nie bez powodu w ciepłych krajach na całym świecie popularne są pikantne dania – gorące i ostre jedzenie pomaga ochłodzić ciało poprzez przyspieszenie krążenia i pocenie się. Ponadto ostre przyprawy mają właściwości antybakteryjne i zachowują żywność przed psuciem się w gorącym klimacie. Co istotne, sposób odżywiania warto zgrać nie tylko z pogodą, ale też z własnym apetytem. Od ludzi Wschodu można nauczyć się tego, że mądra dieta polega również na wczuwaniu się w potrzeby organizmu i respektowaniu jego sygnałów. Jeśli w upały organizm nie ma ochoty zjeść obiadu – nie zmuszaj go do tego. W skrajnych sytuacjach lepiej zaufać swojej intuicji i słuchać swojego ciała, niż przestrzegać nawyków.

Autor: 
Stewiarnia.pl / Esti

Dodaj komentarz

Komentarze

Gaga1995

Właśnie w upały ograniczam wszelkie mięso i słodycze, a robię obiady z dużą zawartością wody.

Paulina1989

Jak apetycznie wygląda to danie na zdjęciu. Ja w takie upaly nie mam wogóle apetytu Sad

weronkaa84

Do trzech pierwszych porad stosuję się już od dawna- lekko, bez tłuszczu, cukru i najlepiej chłodne potrawy:) Natomiast nie wyobrażam sobie jedzenia gorącej zupy w takie upały. Odpadają tez wszelkie pikantne przyprawy- nie smakują mi i nie służą- bo dokucza mi po nich nadkwasota .

sisi13

A ja w te upały lubię gorącą herbatę ze świeżą  miętą. W pierwszej chwili rozgrzewa, ale potem chłodzi.

eliska

Można sie wiele nauczyc od innych ha w tajue upaly to tylko coś na chlodno i to w małych ilościach uwielbiam chlodniki i kwasne mleczko lub kefir

bozenkaxxj

W czasie upałów mamy w domu ochotę tylko na lekkie potrawy, sałatki, gorące pikantne zupy i dania odpadają.

patigie80

W takie upały jak teraz posiłkuję się głównie arbuzem Smile

Dorota Niewiadomska

Ograniczam zazwyczaj o tej porze przede wszystkim tłuszcze,cukry i ostre przyprawy.A posiłki są w pokojowej temperaturze,bo czy ciepło czy zimno to nie wyobrażam sobie zimnej zupy.Jest wiele innych sposobów,aby się schłodzić,ale napewno nie jest to zimny obiad.

Nataliiia1

W lecie jem lekko, zdrowo i często, czyli małe porcje. Chociaż mój organizm w upały mówi mi, że nie ma absolutnie ochoty na jedzenie. Z kolei smażonych potraw unikam latem jak ognia, jednak lubię dania na ostro, a tym bardziej kuchnię orientalną Smile

ossoria

Większość z tych rad stosuję Smile Lubię lekko, zdrowo, mało ale często i czasem na ostro Smile

Beatris20

Zgodnie z artykulem w upały lubie pikantne potrawy i jak gotuję często dodaje chili i ostrą paprykę .

elcia1995

w upalne dni uwieelbiam ostre potrawy Smile ogólnie bardzo lubię orientalna kuchnię Smile

maybe92

Ciekawe porady, ale mam nadzieję, że te tropikalne upały już nas powoli opuszczają... Smile

sand71

Ciekawe porady chętnie wypróbuję

Moniiaa

Gdybym miała zjeść coś pikantnego w taki skwar to już na pewno wyzionęłabym ducha. Nie dość że nie mam apetytu - no dobra, na lody mam zawsze Biggrin - to jeszcze najeść się czegoś ciężkiego? Może to kwestia przyzwyczajenia...

requiem29

Dla mnie w upały najlepsze są warzywa i owoce z dużą zawartością wody i jogurt naturalny ze świezymi, soczystymi owocami.

kasiu_nia

W upały w domu jadamy jedynie lekkie potrawy.

hanover

mi w upały się nie chce jeść, organizm sam się domaga owoców i jogurtów i chłodników a nie schabowego Blum 3

Edyta Oleksiak

w upaly wiecej sie zjada owocow i warzyw amiesa nie

dadziara

Fajny artykuł i całkowicie sie zgadzam. Od paru lat zmieniłam diete na "wschodnia", stosuje bardzo dużo przypraw i póki co bardzo sobie chwale takie jedzenie, jest nie tylko smaczniejsze ale dużo zdrowsze.

Niezapominajka27

Do więszkośći rad sie stosuję:)

insomnia_13

Pikantne przyprawy z Jamajki. Yahoo

insomnia_13

Good

OLIWIA25

Przydatne rady.

basiamiecz715

Latem ograniczamy spozywanie ciezkich dań, najbardziej smakuja nam chłodniki i lekkie chłodne zupki....

aga0495

Dobre rady Smile

annasus

Ciekawy artykuł Smile

wampa

ciekawe