RAZOWA KASZA KUSKUS Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI

RAZOWA KASZA KUSKUS Z ORZECHAMI I ŚLIWKAMI

Wyniki badania ”Style śniadaniowe wśród Polek” pokazują, że Polki rzadko rozpoczynają dzień bez śniadania. Blisko 80 proc. ankietowanych jada pierwszy posiłek każdego dnia. Jednak statystyczne śniadanie wciąż jest mało różnorodne, a na stołach pojawiają się głównie kanapki, jajka, płatki i parówki.    

Eksperci komentujący wyniki badania zachęcają, aby do śniadaniowego menu wprowadzić więcej różnorodnych dań wzbogaconych o zdrowe dodatki. Dla śniadaniowych inspiracji Polek, Marieta Marecka, prowadząca program kulinarny „ABC Gotowania” na kanale Kuchnia+, opracowała trzy, unikalne, śniadaniowe przepisy kulinarne ze śliwką kalifornijską. Oto pierwszy z nich.

 

Składniki:

• ½ szklanki suchej, razowej kaszy kuskus
• ½ szklanki śliwek kalifornijskich
• 1 łyżeczka ksylitolu
• ¼ szklanki orzechów makadamia
• ¼ szklanki orzechów nerkowca
• ½ szklanki gęstego jogurtu bałkańskiego
• Skórka z ½ cytryny
• 2 łyżki soku z cytryny
• 1 łyżka jagód goji
• 2 łyżki oleju kokosowego

 

Przygotowanie:

• Śliwki drobno pokrój i wymieszaj z ksylitolem, jagodami goji i suchą kaszą.

• Zalej całość wrzątkiem na wysokość ok. 1 cm ponad zawartość miski.

• Przykryj folią spożywczą i odstaw na 8 minut.

• W tym czasie pokrój drobniej orzechy i krótko upraż je na suchej patelni.

• Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.

• Połącz skórkęoraz sok z jogurtem i odstaw do lodówki.

• Kaszę wymieszaj z olejem kokosowym i orzechami.

• Podaj z jogurtem cytrynowym.
 

Udostępnij:
0