Face&Look > ZDROWIE > Rodzinne przepisy Kuroniów

Rodzinne przepisy Kuroniów

Polecamy Wam świetną książkę Kuroniowie przy stole. Tak naprawdę w tej książce są również przepisy osób, które mają inne nazwiska, co jednak nie zmienia faktu, że są tu pomysły na same pyszności!

Kuroniowie przy stole, Jakub Kuroń, wydawnictwo
Czarna Owca, cena 49,90 zł

Fantastyczną książkę Kuroniowie przy stole przygotował Jakub Kuroń - wnuk Jacka i syn Macieja. To nie tylko książka kucharska, ale także pełna ciepła opowieść o całej rodzinie. Pełno tu rodzinnych anegdot, opowieści o zmaganiu się z wojną czy pereelowskim ustrojem.

Każdy rozdział to opowieść o innym członku rodziny lub o innym pokoleniu. W poszczególnych częściach pojawiają się przepisy związane z konkretnymi osobami, ulubione przez nie lub samodzielnie opracowane. Do każdego z nich Jakub Kuroń dodał własne propozycje, zwykle wariacje na temat przepisów krewnych.

Przepisy są zróżnicowane i bardzo ciekawe. Niektóre superklasyczne - jak przepis na idealny rosół, inne z drobnymi modyfikacjami sprawiającymi, że znane danie staje się interesująco nowe - przykładem mogą być pierogi ruskie z dodatkiem sera pleśniowego. Nie brak też inspiracji kuchniami świata, orientalnego pilawu albo amerykańskiej zupy rybnej. Podoba nam się taka kuchnia - mocno osadzona w polskiej tradycji, oparta na świeżych składnikach, ale otwarta na nowości i eksperymenty.


Specjalnie dla Was podajemy trzy wybrane przepisy z książki Kuroniowie przy stole:

Krem z dyni z prażonymi pestkami
Babcia Krysia męczyła nas kremem z dyni na słodko, którego z Jaśkiem szczerze nie znosiliśmy. Robiliśmy nawet zawody, kto najdalej chluśnie babciną zupą z 3 piętra. Na szczęście mama zmodyfikowała ten przepis i zamiast na słodko robiła ją... No właśnie, zaraz przekonacie się – jak.

Składniki (4 porcje): 1,5 kg dyni, 2 ziemniaki, 1 duża cebula, 50 g suszonych pestek dyni, 1 puszka pomidorów concase, kilka gałązek tymianku, 100 ml białego półwytrawnego wina, 1 gałązka rozmarynu, 1 l wywaru z kurczaka, 1 łyżka masła, 100 ml śmietany, 18% sól, pieprz, 100 g sera gorgonzola

Przygotowanie: Z dyni wykrój miąższ, podziel go na mniejsze części, dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalej całość wywarem, gotuj około 15 minut na małym ogniu z dodatkiem tymianku i rozmarynu. Cebulę pokrój w talarki, zeszklij na maśle, dodaj pomidory, wlej wino, zagotuj i dodaj całość do garnka z zupą. Śmietanę zahartuj kilkoma łyżkami zupy, wlej do garnka, zagotuj. Zmiksuj zupę na jednolity krem. Dopraw go do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni zrumień pestki dyni. Tuż przed podaniem posyp zupę zrumienionymi pestkami dyni i dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę.


Pulpeciki rybne z ciemnym piwem
Miód gryczany i wywar z włoszczyzny dają rybie lekko słodkawy posmak, który zostaje złamany przez goryczkę ciemnego piwa. Obgotowane w takim sosie mięso karpia jest nie tylko delikatne w smaku, ale także pozbawione ości. Dzięki temu doskonale nadaje się dla dzieci. Pulpeciki te świetnie wychodzą również z mięsa innych ryb.

Składniki (4 porcje): 600 g filetów z karpia, suma, łososia lub dorsza, 100 ml wywaru warzywnego, 1/2 czerstwej bułki, 1 łyżka miodu, najlepiej gryczanego, 100 ml mleka, 1 mała marchewka, 1 cytryna, 1 pietruszka, 1 ząbek czosnku, 2 szalotki, 1 białko jajka, 50 g mąki, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka masła, 500 ml ciemnego piwa, sól, pieprz

Przygotowanie: Bułkę namocz w mleku i po kilkunastu minutach odciśnij. Rybę zmiel w maszynce z odciśniętą bułką (sitko o małych oczkach). Do zmielonej ryby dodaj skórkę i sok z cytryny, posiekany czosnek, białko, bułkę tartą. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wyrób. Z masy uformuj pulpeciki wielkości piłeczki pingpongowej, obtocz je w mące. W rondelku roztop masło, dodaj szalotki pokrojone w piórka oraz marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki. Wymieszaj, smaż około 5 minut na małym ogniu. Następnie wlej wywar. Kiedy odparuje o połowę, dodaj piwo, miód, sól, pieprz i pulpety. Gotuj całość 10–15 minut na małym ogniu.


Ciasto z porzeczkami i kokosem
Nietypowe połączenie smaków: słodycz ciasta łagodzi mocno kwaśną porzeczkę. To typowo letni wypiek nie tylko dla miłośników kwaskowych smaków, ale także dla wszystkich, którzy chcieliby wykorzystać porzeczki do czegoś innego niż kompot. Ciasto koniecznie trzeba posypać cukrem pudrem. I na wierzchu udekorować okazałym gronem porzeczek.

Składniki (8 porcji): 500 g czerwonych porzeczek, 4 jajka, 125 g mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru wanilinowego, 150 g masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżka cukru pudru do posypania, 100 g wiórków kokosowych, sól, 200 g cukru

Przygotowanie: Masło utrzyj mikserem z połową cukru i cukrem wanilinowym na gładką masę (łyżkę masła zostaw do wysmarowania blachy). Cały czas miksując, dodaj 2 jajka i 2 żółtka, a następnie mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy około 24 cm wysmaruj odłożonym masłem, oprósz mąką. Do tortownicy wlej ciasto, obłóż je oddzielonymi od gałązek porzeczkami i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Ubij białka z pozostałym cukrem i szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodaj wiórki kokosowe, delikatnie wymieszaj. Wyjmij ciasto z piekarnika, obłóż masą z białek. Piecz dalej około 40 minut w temperaturze zmniejszonej do 190°C. Gotowe ciasto oprósz cukrem pudrem.

fotografie potraw: Lubomir Lipov, stylizacja Beata Lipov

Dodaj komentarz

Komentarze

Donata

Ciasto wygląda apetycznie. Uwielbiam kokos. Ale gdzie ja teraz znajdę porzeczki. Mam troszkę zamrożonej aronii. Mały eksperyment chyba nie zaszkodzi.

francesca

Przepisy bardzo ciekawe. Książka to również dobry prezent pod choinkę, babcia na pewno się ucieszy Smile

bozenkaxxj

lubię ciasta, desery kwaskowe, więc przepis na ciasto z porzeczkami sobie zachowam i będzie zrobione latem, jak tylko będą świeże owoce

paulina88

Mmmmm, to musi być przepyszne Smile

Yoanne91

Ostatnio odkryłam w sobie pasję gotowania, poczytam opinie i być może kupię:) krem z dyni mmmm...

angel3312

Ciasto z kokosem i porzeczkami brzmi mmniam, będzie trzeba wypróbować przepis.

bbo

Akurat za dynią i piwem nie przepadam, ale to ciasto to bym chętnie wypróbowała.

gosia26

nieraz korzystałam z przepisów Ich autorstwa więc z miłą chęcią zakupię

bar_bro

Będę musiała przejrzeć tę książkę w księgarni. Lubię książki kucharskie, ale kupuję tylko takie, które mają ilustracje do przepisów.

helena1254

bar_bro zgadzam się z Toba, ja tez mam tylko takie na których sa ilustracje podanych dań.

Masza

Krem z dyni bardzo lubię i nawet podobnie przygotowuję.Druga propozycja jakoś mi nie podeszła.Ciasto bym zjadła.Koniecznie wybiorę się do księgarni dokładnie przejrzeć zawartość.

dark_forest

To ciasto mi się marzy... tak na osłodę szarego, ponurego dnia! Smile

cheljo

nie mogę powiedzieć, że uwielbiam gotować, ale chętnie korzystam z przepisów,by poznac nowe potrawy, smaki Smile

asienka250492

Jeszcze nie skorzystałam z żadnego przepisu ich autorstwa,ale chyba najwyższa pora coś wypróbować...A ciasto wygląda bardzo apetycznie Smile

gamzurek5

O rodzina Kuroniów, tradycyjne smaczne potrawy. Właśnie rozglądam się za książką kucharską więc zagłębię się w tę pozycję Smile

BOZEAGA

Kuronioniowwie maja swietne pomysły mam 1 książke tu podoba mi się ciasto kokosowe z porzeczkami ,może przygotuje na swięta jednak bedzie problem z porzeczkami ale myslęże można poszukac w sklepach z mrożonkami ,jestemrówniez na jeżeli chodzi o zupę z dyni tak tylko problem jest z dodatkiem wina.ze wzgledu na dzieci ciekawe czy wersja bez również bedzie smaczna .

justajustyna

jedynie zacheciło mnie ciasto z porzeczkami mmm

weronkaa84

Lubię ich przepisy, kilka już wypróbowałam i jedzonko było naprawdę smaczne. Nie dam się tylko przekonać do dan z dyni Smile

bst

Pyszności Smile

OLIWIA25

Smakowitości Smile

Dorota Niewiadomska

Pycha! Smile 

wampa

tyle jest tych przepisów, że nie wiadomo co wybrać

Dorota Niewiadomska

Kuchnia tworzona z wielką pasją  Smile 

JULA7

Krem z dyni często gości na naszym stole.Pycha