ROZWIĄZANIE KONKURSU: Wygraj zestawy pomidorów MUTTI

ROZWIĄZANIE KONKURSU: Wygraj zestawy pomidorów MUTTI

Co zrobić, by je wygrać? Nic prostszego!

 

1. Zarejestruj się jako klubowiczka w Face&Look

2. Polub Face&Look na Facebooku

3. Wymień 5 FL Money, by wziąć udział w konkursie

4. Odpowiedz na pytanie:

Jakie andrzejkowe danie wyczarujesz z produktów MUTTI? Zdradź nam swój przepis! W przepisie wpisz, jakiego produktu Mutti użyłaś do stworzenia tej potrawy.

 

5. Prześlij nam swoją odpowiedź korzystając z formularza zgłoszeniowego, który znajdziesz poniżej.  TRZY NAJCIEKAWSZE ODPOWIEDZI ZOSTANĄ NAGRODZONE.

 

 

Do wygrania są 3 smakowite zestawy MUTTI wraz ze stylową torbą!

W ich skład wchodzą: torba Mutti, Pomidory bez skórki 400g,  Polpa 400g, Passata 400g, Passata z bazylią 400g

 

 

Konkurs trwa do 1 grudnia 2016.

 

 

JESIENNA KRAINA MUTTI

Jesień sprzyja wspomnieniom wakacyjnych podróży, przeżyć, smaków i zapachów, których doznaliśmy podczas wypraw na południe Europy, gdzie zawsze jest słońce, pyszne jedzenie i uśmiechnięci ludzie. Niezaprzeczalnie najbardziej popularnym miejscem na wakacje, na wymarzoną  dolce vita są właśnie Włochy.

Oprócz słonecznego klimatu, aromatycznej śródziemnomorskiej kuchni, obfitującej w bogactwo warzyw, ziół, przypraw, doskonałych past i wędlin, czego jeszcze możemy pozazdrościć Włochom? Dzisiejszy zabiegany świat nie sprzyja  kultywowaniu rodzinnych tradycji i spotkań towarzyskich. Na wszystko mamy za mało czasu: na pracę, sen, miłość, rodzinę, wypoczynek, nie mówiąc już o wspólnym posiłku z najbliższymi.

A jednak innym to się w jakiś sposób udaje. Właśnie Włosi, żyjący równie szybko jak i my, znajdują czas dla rodziny i znajomych. Celebracja czasu poświęcanego rodzinie jest bardzo ważnym elementem ich życia. Wspólne biesiadowanie, traktowane z wielkim szacunkiem i uwagą, jest charakterystyczne dla włoskiej rodziny. Wspólny, nieśpieszny posiłek to idealny  czas na integrację całej rodziny, możliwość wsparcia bliskich i rozwiązania dręczących ich problemów.  Fantastyczne dania (z rodzimych, włoskich produktów), aromaty i atmosfera beztroski to doskonała oprawa jaka zawsze towarzyszy takim spotkaniom.

Włosi uwielbiają wszystko co włoskie, zdrowe i zgodne z tradycją.

„Złote jabłko” to dawna nazwa pomidora – pomi d’oro czyli złota kula, złote jabłko. Przywieziony w XVI w do Europy przez Hiszpanów, stał się podstawowym składnikiem większości europejskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych i aromatycznych, pomidory mają wiele cennych składników niezbędnych dla naszego zdrowia: obfitują w witaminę C, sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, i witaminy: K, B1, B2, B6, PP, oraz kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę oraz powszechnie znany likopen, który posiada właściwości antyoksydacyjne. Pomidory należą do warzyw chętnie wykorzystywanych w kuchni wielu narodów, jednak niewiele osób wie, że kiedyś były postrzegane jako warzywa trujące. Dzisiaj używamy ich do przyrządzania pożywnych sałatek, zup, past czy sosów będących okazją do przygotowania pełnowartościowego posiłku. Kochamy pomidory i wszystkie z nich przetwory: przeciery, sosy, passaty.

Historia smaku

Firma MUTTI to rodzinna przygoda, która trwa od ponad 100 lat – specjalizuje się w przygotowywaniu przetworów pomidorowych. Do produkcji używane są wyłącznie włoskie pomidory, wyselekcjonowane, najwyższej jakości.
Historia rozpoczyna się ok. 1850 roku wraz z Giovannim Mutti, który należał do starej rolniczej rodziny z okolic Parmy. Giovanni odegrał rolę pioniera w swoim sektorze wykorzystując nowoczesną technologię agronomiczną (stosował np. zamianę pól uprawnych chroniąc glebę przed wyjałowieniem).

W 1899 roku wnuk Giovanniego – Marcellino – dał oficjalne podwaliny pod markę – stworzył firmę braterską o nazwie Fratelli Mutti zarejestrowaną w miejscowości Basilicanova. Zajmowała się ona przede wszystkim przetwarzaniem pomidorów. Dwanaście lat później „FratelliMutti” otrzymało złoty medal na Targach Rolniczych w Rzymie za produkcję próżniowych koncentratów.

W 1951 roku „MUTTI” wypuściła na rynek włoski pierwszą pastę pomidorową w tubce. Kolejne nowości w kolejnych latach to gęsty przecier, tzw. polpa pomidorowa z maleńkimi kawałkami miąższu. Produkt ten zawdzięcza swój niesamowity sukces połączeniu praktyczności z wysoką jakością przetworu.

W 1979 roku wciąż jednak mała rodzinna firma „FratelliMutti” przekształca się w spółkę akcyjną, by dokapitalizować rozwój przedsiębiorstwa.

W 1994 roku zarządzanie firmą przejmuje menadżer, Francesco Mutti, i wkrótce zakład staje się liderem w sektorze włoskiego przetwórstwa pomidorów.

Ekologia produkcji

W 2001 roku, po wielu badaniach kontraktacji i umów z dostawcami, gleby i owoców, marka MUTTI otrzymuje atest potwierdzający,  że do wyrobu jej produktów nie używa się żywności genetycznie modyfikowanej.
Mutti kontroluje każdy etap produkcji począwszy od kontroli upraw. Pomidory przetwarzane są w ciągu kilku godzin od momentu dostarczenia do fabryki.

Top produkty:

PRZECIER POMIDOROWY MUTTI

 

 

Ma delikatną, gładką konsystencję i został wyprodukowany z pomidorów zebranych w optymalnej fazie dojrzałości. Ten wykwintny gęsty przecier wyprodukowano naturalnymi metodami przy użyciu świeżych włoskich pomidorów, które nasłonecznione na południowym słońcu dojrzewają słodkie i aromatyczne. Efekt końcowy w ustach jest nie do podrobienia: źródłowy aromat i naturalny słód tchnący z przetworów Mutti, jedynie osolonych, już po pierwszej degustacji przywiązują konsumentów na zawsze. Gęsta konsystencja przecieru gwarantuje, że nawet po rozcieńczeniu zachowuje smak i zapach świeżo zebranych pomidorów. Przecieru Mutti nie trzeba gotować, wystarczy go delikatnie podgrzać, jest dobrą alternatywą do klasycznego soku pomidorowego.

PRZECIER POMIDOROWY Z BAZYLIĄ

 

Passata z bazylią – Przecier pomidorowy stworzony w ten sam sposób co Passata 400 g ale to co ją wyróżnia to liście bazylii, które znajdziesz w środku. Passata dodana do potraw fantastycznie podbija ich smak i świetnie komponuje się z innymi składnikami.

POMIDORY DROBNO KROJONE

 

Pomidory krojone – w 1970 roku firma Mutti jako pierwsza wylansowała taki produkt na rynek. Są to pomidory krojone, pozbawione skóry, z dużą zawartością suchej masy. Produkcja tego produktu przeprowadzana jest w sierpniu, ponieważ ten miesiąc jest bardzo korzystny ze względu na zbiory i przetwarzanie pomidorów.

PELATI

 

Pomidory bez skóry –  jeden z najbardziej rozpowszechnionych produktów na świecie pod względem wykorzystywania (pizza, sosy, zapiekanki). Do produkcji wykorzystuje się wyłącznie wyselekcjonowane warzywa. Pomidory wykorzystywane do produkcji mają podłużną formę i uprawiane są na południu Włoch.
Więcej produktów: northcoast.com.pl

 

 

 

 

Udostępnij:
0