Face&Look > Ściągnij przepis: sałatka z dynią, jarmużem i fetą

Ściągnij przepis: sałatka z dynią, jarmużem i fetą

Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.

 

Taka sałatka to także dobry sposób na ugoszczenie znajomych w andrzejkowy wieczór. Zaskoczcie ich pomysłowością!

Przepis na sałatkę z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Składniki:

  • 150 g Jarmużu marki Eisberg
  • mała dynia
  • 30 g pestek dyni
  • 100 g sera feta
  • 30 g żurawiny

Dressing:

  • łyżeczka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z połówki cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cynamonu
  • szczypta słodkiej papryki

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

fot. materiały prasowe


Zdrową żywność, dodatki do potraw i suplementy diety znajdziecie w sklepie faceandlook.com

Herbata owocowo-ziołowa Naturalna lekkosć. Przyśpiesza przemianę materii, działa stymulująco na cały organizm i łagodzi wzdęcia. Zawiera owoc bzu czarnego, hibiskus, pokrzywę, karczoch, korzeń cykorii, jabłko i anyż. Cena 7,80 zł
 
 

 

Dodaj komentarz