Sposobów na wyrażenie uczuć jest bez liku. Podobnie pomysłów na prezent dla ukochanej osoby. Jak zatem wybrać ten idealny? Sprawdzonym pomysłem będzie słodki podarunek.
Walentynkowe ciasteczka maślane
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Czas przygotowania: ok. 2 godzin
Liczba porcji: 2 blaszki
Poziom trudności: średni
Składniki:
– mąka pszenna 250 g
– cukier puder 100 g
– masło (najlepiej Ekstra od OSM Piątnica) 125 g
– cukier waniliowy 2 łyżeczki
– jajko
– gotowa masa cukrowa/lukier plastyczny 1 opakowanie
Wykonanie:
Wszystkie suche produkty wymieszać w misce, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto podsypując mąką na ok. 0,5 centymetra, po czym wyciąć serduszka lub inne kształty ciasteczek. Tak przygotowane przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 10-12 minut. W tym czasie rozwałkować masę cukrową. Wyciąć takie same kształty jak ciasteczka i wyłożyć na jeszcze gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego!
fot. materiały prasowe