Serowy wieczór z przyjaciółmi! Ściągnij przepis

Legenda głosi, iż historię fondue zapoczątkowały szwajcarskie kucharki, które stworzyły z sera pierwszy, słynny kociołek. Obecnie, przekąska ta jest popularna na całym świecie, zarówno w formie serowej – wytrawnej, jak i słodkiej dla łasuchów. Jest idealna na towarzyskie spotkania. 
 
Przygotowanie serowego kociołka nie jest skomplikowane ani czasochłonne. Oprócz sera kremowego Hochland w bloczku, które zapewni nam idealną konsystencje, dobrego białego wina nie potrzebujemy niczego więcej. Zaczynając od bagietek i paluszków, kończąc na ulubionych warzywach lub owocach  w akompaniamencie serowego fondue wszystko smakuje wyśmienicie. 
 
Sekretnym składnikem tego dania jest ser kremowy Hochland. Użyty  w przepisie wariant z pieczarkami idealnie komponuje się z pozostałymi składnkami. Wyśmienity smak i przyjemność jedzenia w jednym! Zatem do dzieła!

Fondue  z sera kremowego

Składniki:
2 bloczki sera kremowego z pieczarkami Hochland
100 ml wina białego wytrawnego
paluszki grissini oraz szynka parmeńska do podania
opcjonalnie owoce lub inne dodatki według uznania
 
Sposób przygotowania:
Sery kremowe z pieczarkami Hochland podzielić na mniejsze częsci umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia. Następnie dolać wino i energicznie mieszając podgrzewać jeszcze chwilę do połączenia wszystkich składników. Przełożyć do naczynia do fondue, podawać z paluszkami grissini owiniętymi w szynkę. 


fot. materiały prasowe

 
Udostępnij:
0