Siostry Bukowskie: Dzięki tym sześciu prostym zasadom szybciej spalisz tłuszcz

Siostry Bukowskie: Dzięki tym sześciu prostym zasadom szybciej spalisz tłuszcz
 
Bo my, kobiety, chciałybyśmy, żeby wszystko działo się za sprawą magicznego pstryknięcia palców. Niestety, zmiany w organizmie nie zachodzą z dnia na dzień. Miesięcy czy lat zaniedbania nie jesteśmy w stanie nadrobić w parę dni. A szkoda. Kluczem do sukcesu jest cierpliwość i systematyczność. Jeśli jednak chciałabyś, aby Twój organizm przyspieszył tempo spalania tkanki tłuszczowej, nie tracąc przy tym mięśni, przeczytaj poniższe rady.
 
 
1. Wprowadź interwały do swojego treningu. Jest to rodzaj treningu polegający na zmiennej intensywności wysiłku. Wysiłek umiarkowany (np. bieg średnim tempem) przeplatasz wysiłkiem o maksymalnym zaangażowaniu ( np. sprint). Ten rodzaj treningu pomaga bardzo szybko spalić tkankę tłuszczową i powinien trwać od 20 min do 40 min. Trening interwałowy możesz wykonać na różnych rodzajach aktywności: rowerek, skakanka, bieganie, ergometr, pompki, przysiady.
Zasady treningu interwałowego:
a) Rozgrzej się. Rozpocznij go od trwającej około 7 minut rozgrzewki, która zaangażuje wszystkie partie Twojego ciała. Wykonaj krążenia ramion, wymachy, podskoki.
b) Maksimum intensywności. Przez 15 sekund wykonaj ćwiczenie dając z siebie wszystko.
c) Średni poziom intensywności. Przez 45 sekund wykonaj to samo ćwiczenie dając 50% swojej mocy.
d) Powtórz punkt b a następnie c jeszcze 7 razy.
e) Cool down. Uspokój swój organizm wykonując jeszcze 10 minut truchtu.
f) Stretching. Zanim pójdziesz do szatni wykonaj jeszcze 5 minutowe rozciąganie.
Ważne:
* treningu interwałowego nie łącz z treningiem siłowym albo kardio. Wyznacz sobie osobną jednostkę treningową, gdyż jest to aktywność bardzo obciążająca dla Twojego organizmu;
* możesz go wykonywać maksymalnie 3 razy w tygodniu z przerwą 48 godzin między treningami;
* nigdy nie wykonuj go na czczo lub gdy jesteś na restrykcyjnej diecie;
* same interwały nie powinny trwać dłużej niż 25 minut.
 
2. Kontroluj ilość żelaza w swojej diecie. Niedobory tego pierwiastka w Twojej diecie nie tylko powodują anemię, ale też spowalniają metabolizm, ponieważ krew nie jest w stanie dostarczyć do komórek odpowiedniej ilości tlenu. Włącz do swojej diety produkty takie, jak: natka pietruszki, szpinak, brokuły, wątróbka drobiowa, krewetki, groch.
 
3. Powiew nowości. Wprowadź do swoich treningów nową dyscyplinę sportu. Organizm przyzwyczaja się do powtarzanych aktywności i być może po pewnym czasie już na to nie reaguje. Dobrze jest więc zmusić nieużywane dotąd mięśnie wprowadzając np. elementy treningu bokserskiego, chodząc na pływalnię, trenując jogę albo crossfit. Innymi słowy dorzuć coś, czego wcześniej nie robiłeś.
 
4. Odpowiednio przyprawiaj. Wiele produktów, które dostarczamy w codziennej diecie same w sobie zawierają niezbędną sól. Co prawda są to bardzo małe ilości, ale normą dla osób pomiędzy 19 a 50 rokiem życia jest 1,5 g na dzień. Nie ma więc potrzeby dodatkowo solić pomidorów, łososia, wieprzowiny czy ogórków ponieważ są to naturalne źródła sodu. Nadmierna ilość soli wypływa na nas niekorzystnie, o czym doskonale wiemy. Dobrym więc pomysłem będzie zaopatrzenie swojej kuchni w papryczki chili, czosnek, pieprz, oregano, bazylię. Kapsaicyna, czyli substancja odpowiedzialna za piekący smak papryki chili, wspomaga metabolizm i obniża stężenie cholesterolu we krwi.
 
5. Katechiny. Pierwszy raz słyszysz tę nazwę? To związki polifenolowe usprawniające metabolizm będące silnymi utleniaczami. Zawarte są głównie w nieprzetworzonej żywności roślinnej,  w świeżych liściach herbaty, zielonej herbacie, bobie, kakao. W literaturze na temat biotechnologii możemy odnaleźć informacje o tym, że katechiny hamują wchłanianie lipidów, co ma wpływ na poziom tkanki tłuszczowej. Występują też w owocach, przede wszystkim w ich skórce. Nie obieraj więc jabłka czy brzoskwini. Wprowadzając wymienione produkty do swojej diety usprawnisz spalanie tkanki tłuszczowej w swoim organizmie.
 
6. Witamina C. Jedzenie połowy grejpfruta przed posiłkiem pomoże Ci bardzo skutecznie pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Miej go zawsze w lodówce. Dzięki zawartym w nim pektynom obniża poziom cukru, jest źródłem błonnika, oczyszcza organizm z toksyn, ma niski indeks glikemiczny.
 


Tekst i zdjęcia: Siostry Bukowskie

 
Udostępnij:
0