Siostry Bukowskie: Zdrowy wybór z XVII wieku, masz go w swojej kuchni?

Siostry Bukowskie: Zdrowy wybór z XVII wieku, masz go w swojej kuchni?
Gdy byłam dzieckiem, uwielbiałam pszenne bułki z masłem, a kaszę gryczaną cedziłam przez zęby, albo nie jadłam jej wcale. Dzięki czwartej już edycji kampanii „Lubię kaszę” nasza świadomość jest dużo większa niż kilkanaście lat temu. Z kampanii wynika, że najchętniej wybieramy kaszę gryczaną, tuż za nią jest jęczmienna no i oczywiście kasza manna. Rodzajów kasz jest mnóstwo, dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam jedną z naszych ulubienic, kaszę bulgur.
 

Kilka faktów na temat kaszy bulgur:

– rodzaj kaszy uzyskiwany z ziaren pszenicy twardej
– podstawowy składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu (głównie Turcji)
– ma najwięcej wartości odżywczych spośród kasz pszenicznych (kuskus, kasza manna)
– posiada dwa razy więcej błonnika niż pozostałe kasze pszeniczne
– jest najmniej kaloryczna spośród kasz pszenicznych
– występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej
– jest bogata w żelazo i kwas foliowy – składniki, które zapobiegają niedokrwistości
– bogata w witaminy z grupy B i magnez – substancje, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym pozwalają utrzymywać równowagę psychiczną
– ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) przez co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią diabetycy
Dla kobiet w ciąży:
– dieta bogata w kwas foliowy jest konieczna w czasie karmienia piersią a kasza bulgur jest bogata w witaminę B9, czyli kwas foliowy
Pamiętaj:
– kasza bulgur zawiera gluten, w związku z tym nie mogą jej spożywać osoby z alergią na gluten lub chore na celiakię


Tekst i zdjęcia Siostry Bukowskie

 
Udostępnij:
0