Face&Look > ZDROWIE > DIETA > FITNESS > Siostry Bukowskie: Zdrowy wybór z XVII wieku, masz go w swojej kuchni?

Siostry Bukowskie: Zdrowy wybór z XVII wieku, masz go w swojej kuchni?

Kasze ponownie wracają na nasze polskie stoły. Z badań wynika, że z roku na rok jemy mniej chleba i ziemniaków, za to chętniej sięgamy po kasze wszelkiego rodzaju. I słusznie. Ponadto, to właśnie kasza była podstawą naszej staropolskiej kuchni, dopiero w XVII wieku ze stołu zepchnął ją chleb. Może warto więc wrócić do korzeni?

Gdy byłam dzieckiem, uwielbiałam pszenne bułki z masłem, a kaszę gryczaną cedziłam przez zęby, albo nie jadłam jej wcale. Dzięki czwartej już edycji kampanii "Lubię kaszę" nasza świadomość jest dużo większa niż kilkanaście lat temu. Z kampanii wynika, że najchętniej wybieramy kaszę gryczaną, tuż za nią jest jęczmienna no i oczywiście kasza manna. Rodzajów kasz jest mnóstwo, dzisiaj chciałybyśmy przedstawić Wam jedną z naszych ulubienic, kaszę bulgur.
 

Kilka faktów na temat kaszy bulgur:

- rodzaj kaszy uzyskiwany z ziaren pszenicy twardej
- podstawowy składnik diety mieszkańców Bliskiego Wschodu (głównie Turcji)
- ma najwięcej wartości odżywczych spośród kasz pszenicznych (kuskus, kasza manna)
- posiada dwa razy więcej błonnika niż pozostałe kasze pszeniczne
- jest najmniej kaloryczna spośród kasz pszenicznych
- występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej
- jest bogata w żelazo i kwas foliowy – składniki, które zapobiegają niedokrwistości
- bogata w witaminy z grupy B i magnez – substancje, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a tym samym pozwalają utrzymywać równowagę psychiczną
- ma niski indeks glikemiczny (IG = 46) przez co nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi, dlatego bez obaw mogą sięgać po nią diabetycy
Dla kobiet w ciąży:
- dieta bogata w kwas foliowy jest konieczna w czasie karmienia piersią a kasza bulgur jest bogata w witaminę B9, czyli kwas foliowy
Pamiętaj:
- kasza bulgur zawiera gluten, w związku z tym nie mogą jej spożywać osoby z alergią na gluten lub chore na celiakię

Tekst i zdjęcia Siostry Bukowskie

 

Siostry Bukowskie

Siostry Bukowskie, czyli Patrycja i Martyna Bukowskie to energetyczny rodzinny duet, który dzień w dzień wstaje z głową pełną pomysłów i motywuje swoich fanów do stałej pracy nad sobą z uśmiechem na twarzy. 
Największą popularność Pati i Marsi zyskały dzięki promocji zdrowego trybu życia na swoim blogu, którego prowadzą już od 2012 roku! Od pięciu lat konsekwentnie się rozwijają i dbają o każdy, nawet najmniejszy aspekt działalności. Wyznają zdroworozsądkową zasadę stawiania sobie granic wyrozumiałości, która pozwala zachować balans między dążeniem do idealnej sylwetki, a obowiązkami dnia codziennego. W myśl tej reguły sport traktują, jako swoisty rodzaj higieny osobistej potrzebny każdemu współczesnemu człowiekowi. Siostry są zdania, że aktywność fizyczna powinna przychodzić naturalnie i automatycznie, jak poranne śniadanie lub mycie włosów. Tym właśnie chcą się dzielić z innymi. 
Innowacyjne podejście do tematyki fitnessu przysporzyło siostrom wielu sympatyków: ich fanpage ma już ponad 220 tys. polubień, a ich blog odwiedzono już niemal 9,8 mln razy - dzięki temu Pati i Marsi są najbardziej popularnym rodzeństwem w polskim Internecie.
 

Dodaj komentarz

Komentarze

JULA7

Nie próbowałam tej kaszy jeszcze

sisi13

Bulgur chyba najczęściej pojawia się w mojej kuchni.

kylaina

Uwielbiam kasze, bulgur również Smile

OLIWIA25

Nie jadłam jeszcze....

Beatris20

Jem dużo kasz ale tej jeszcze nie widziałam.