Face&Look > MODA > PORADY > DIETA > Słodkiego, zdrowego życia! Przepisy na zdrowe czekoladowe desery od Roksany Środy

Słodkiego, zdrowego życia! Przepisy na zdrowe czekoladowe desery od Roksany Środy

Ten artykuł będzie zupełnie inny, wyjątkowy. Ale to miły przerywnik od artykułów merytorycznych, którymi dzielę się z Wami od dobrych kilku tygodni na łamach portalu Face&Look. Od dziś w moim cotygodniowym cyklu znajdziecie również różnego rodzaju gotowe, przykładowe plany dietetyczne, a także zdrowe i sprawdzone przepisy!

Teoria, którą ostatnio tu prezentowałam, oczywiście jest niesamowicie ważna i przez swoje wpisy chciałabym Wam przekazać rzetelną wiedzę, którą będziecie mogli wykorzystać w swoim codziennym żywieniu. Ale uważam, że oprócz teorii, równie ważna, o ile nie najważniejsza, jest praktyka. Także ta, która może sprawić sporo frajdy!

Kilka dni temu, a dokładniej 7 lipca obchodziliśmy Międzynarodowy Dzień Czekolady - święto każdego miłośnika słodkości. Kilka moich pacjentek powiedziało nawet, że to święto zdecydowanie ważniejsze od tłustego czwartku. To zrozumiałe dla wszystkich czekoladoholików. Tak, jak w okolicach tłustego czwartku jesteśmy zalewani falą różnorodnych przepisów na pączki - w zdrowszej wersji, tradycyjne, pieczone czy smażone, tak teraz, chciałabym wrócić kilka dni wstecz i oddać w Wasze ręce kilka moich sprawdzonych, ulubionych przepisów na desery z wykorzystaniem czekolady. Oczywiście, w zdrowszej wersji!

To słodkości, które z powodzeniem wpiszą się w założenia diety redukcyjnej. Mogą z nich skorzystać osoby, chorujące na insulinooporność czy cukrzycę. Choć, w tej sytuacji - warto zadbać o kilka podstawowych zaleceń, komponując dietę osoby z zaburzeniami gospodarki cukrowej. Może „porozmawiamy” o tym za tydzień?

Tymczasem, nie pozostaje mi nic innego, jak… życzyć Ci smacznego!

 

TARTA CZEKOLADOWA

 

SKŁADNIKI na spód

• 80g płatków owsianych

• 120g sezamu

• 30g rodzynek

• 8g kakao

• 10g orzechów ziemnych

• 1 jajko

• 15g odżywki białkowej

• 55g białka jaj

 

SKŁADNIKI na masę

• 200g mleczka kokosowego

• 45g gorzkiej czekolady

• słodzik wedle uznania

• 10g żelatyny

Rodzynki, nasiona, orzechy i płatki owsiane zblenduj na sypką masę - możesz wykorzystać dowolne bakalie, byle zgadzała się gramatura. Dodaj kakao, jajko, białko jaja, odżywkę białkową i całość dokładnie wymieszaj. Masą wyklej spód formy i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez 10 minut.

W międzyczasie przygotuj wnętrze… Mleczko kokosowe rozpuść z czekoladą. Dodaj dowolny słodzik, żelatynę i całość dokładnie wymieszaj. Przestudź! Na upieczony spód delikatnie wylej masę czekoladową i odstaw do lodówki do zastygnięcia - najlepiej na całą noc. Udekoruj pomarańczą i orzechami.

 

FIT ZEBRA

SKŁADNIKI:

• 2 jajka

• 400g jogurtu naturalnego

• 15g cukru pudru

• 25g oleju rzepakowego

• 250g mąki orkiszowej jasnej

• 20g odżywki białkowej czekoladowej (można pominąć i dać więcej mąki)

• 5g kakao

• 20g czekolady mlecznej lub gorzkiej

• słodzik wedle uznania

 

 

 

 

Jajka rozbełtaj. Dodaj jogurt, olej, mąkę i cukier puder. Masę dokładnie wymieszaj i podziel na 2 części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz odżywkę białkową - wymieszaj. Do formy wlej jasną masę, na to ciemną i delikatnie wymieszaj. Posyp kawałkami czekolady. Piecz 35 minut w 180 stopniach... Smakuje, jak sernik zebra.

 

 

 

SERNIK SNICKERS

SKŁADNIKI:

  • 800g chudego twarogu (wykorzystałam 3-krotnie mielony - idealny na sernik)
  • 250g jogurtu greckiego 
  • 2 jajka
  • dowolny słodzik wedle uznania
  • 150g herbatników pełnoziarnistych bez cukru
  • 35g skrobi ziemniaczanej
  • aromat waniliowy
  • 150g daktyli
  • 50g mleka sojowego bez cukru
  • 45g orzechów nerkowca
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 25g masła lub oleju kokosowego

 

Ser twarogowy, jogurt, jajka, aromat, słodzik i skrobię wrzuć do miski, a następnie bardzo (!) dokładnie zblenduj. Masa powinna być wręcz lejąca. Na dnie foremki wyłóż herbatniki - jeśli będą wolne szczeliny, to posyp pokruszonymi ciastkami. Na herbatniki wylej masę serową i piecz 45 minut w 160 stopniach. Ważne - foremkę ustaw w dolnej części piekarnika! Odstaw do wystygnięcia - dopiero wtedy dobrze stężeje.

 

KARMEL: Daktyle zalej gorącą wodą i odstaw na co najmniej 2h. Następnie wyjmij (nie wylewaj wody) i zblenduj na gładką masę. Dolej mleko sojowe, dodaj szczyptę soli oraz tyle wody po daktylach, aby karmel miał odpowiednią konsystencję. Przełóż na wystudzony sernik i posyp kruszonymi orzechami.

 

CZEKOLADA: Roztop czekoladę z masłem i polej nią ciasto.

 

 

Dbaj o zdrowie z nami, odwiedź sklep faceandlook.com

face&look BOX - Low Fodmap - MY DIET FOOD BY ROKSANA ŚRODA

Autor: 
Roksana Środa

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.

Komentarze

uid); $img = '/sites/all/themes/fnl_tpl_temp/images/ona.jpg'; if(isset($user->field_avatar['und'][0]['uri'])){ $img = image_style_url('avatar', $user->field_avatar['und'][0]['uri']); } echo ''; ?>
rycerzyk6

Super, napewno skorzystam z tych przepisów.