Sok z malin – na przeziębienie, kaszel i nie tylko

Sok z malin – na przeziębienie, kaszel i nie tylko
Wiele osób uprawia maliny w swoich ogrodach, by latem, mieć je na wyciągnięcie ręki, zaś jesienią i zimą korzystać z aromatycznych dżemów i rozgrzewających soków malinowych. W tym artykule przypomnimy, dlaczego sok z malin jest tak wartościowy, oraz kiedy szczególnie warto po niego sięgać. 

Maliny – bogactwo witamin

Te smaczne owoce są bogatym źródłem witamin, które wspomagają funkcjonowanie organizmu oraz ułatwiają zwalczanie niektórych przykrych dolegliwości. Znajdujący się w malinach kompleks witamin (C, E, B1, B2, B6) i minerałów, takich jak magnez, wapń, potas i żelazo, wykazuje szereg pozytywnych skutków dla organizmu. Owoce te zawierają także olejki eteryczne, charakteryzujące się działaniem rozgrzewającym oraz kwas salicylowy, który działa przeciwzapalnie. Maliny posiadają także cukry, pektyny oraz inne kwasy organiczne ( np. cytrynowy, jabłkowy). Połączenie wszystkich wymienionych wyżej substancji sprawia, że owoce te pozwalają załagodzić wiele przykrych objawów, a także działają:
przeciwgorączkowo,
przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie,
uspokajająco.
Na tym nie koniec zalet. Maliny przyczyniają się także do obniżenia ciśnienia krwi oraz redukują rozwój bakterii jelitowych, dzięki czemu mogą wspomagać zmniejszenie dolegliwości związanych z biegunką. Spożywane w dużych ilościach wzmacniają także układ odpornościowy, dlatego w sytuacjach, gdy organizm narażony jest na spadek odporności (np. jesienią, zimą lub w okresie przemęczenia), warto stosować sok z malin. Wspomagająco można go stosować także na kaszel oraz podczas przeziębienia.  Zarówno sok ze świeżych owoców, a także napar z suszonych, wykazują działanie napotne, dlatego można po nie sięgnąć w przypadku gorączki lub grypy.  

Sok z malin – przygotowanie 

Wykonanie tego zdrowego syropu jest bardzo proste, a dodatkowo nie zabiera dużo czasu. Wystarczy przetworzyć owoce w sokowirówce, a uzyskany w ten sposób sok przelać do butelek i poddać pasteryzacji w temperaturze 75-80°C. Wykonany produkt będzie przydatny do spożycia przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Według innej receptury, wystarczy zasypać świeże maliny cukrem (1 szklanka na 0,5 kg owoców) i odstawić na kilka godzin, by puściły sok. Otrzymaną w ten sposób mieszankę należy zagotować, a na koniec przelać do słoików. Ci, którzy nie chcą zajmować się samodzielnym przygotowaniem, mogą kupić gotowy sok w sklepach. Niektóre produkty tego typu są dodatkowo wzbogacone innymi wartościowym składnikami (np. wyciągiem z czarnego bzu, dzikiej róży, czosnku). Połączenie tego typu składników wspomaga funkcjonowanie organizmu, jednak trzeba pamiętać o przyjmowaniu ich w odpowiednich ilościach, a także właściwym przeznaczeniu. Jeżeli szukasz podobnych preparatów, przygotowanych z myślą o dorosłych, dzieciach w różnym wieku, kobietach w ciąży i karmiących, zajrzyj na: www.pelafen.pl i zapoznaj się z ofertą.   


artykuł sponsorowany

fot. pixabay.com

 
Udostępnij:
0