Sposoby na słoneczne oparzenia

Sposoby na słoneczne oparzenia

Chłodny prysznic

Na początku woda powinna być letnia i stopniowo przechodzić w chłodną. W ten sposób bezpiecznie schłodzisz ciało. Aby chłodny prysznic przyniósł ulgę, bierz go przez około 15 minut.

 

Kompres z zimnego ręcznika

Zmocz ręcznik w zimnej wodzie i przykryj nim bolące miejsca. To wygodny sposób, by schłodzić plecy i nogi.

 

 

 

Okłady z lodu

Lodu nie nakładaj bezpośrednio na skórę. Owiń go w gazę lub cienką płócienną tkaninę i połóż na ciało na 15-20 minut.

 

 

 

Maseczka ze świeżego ogórka i maślanki

Ogórek pokrój w plasterki. Na 15 minut włóż je zanurzone w maślance do lodówki. Nasączone i chłodne plasterki połóż na zaczerwienione miejsca. Po 20 minutach zdejmij je, przetrzyj skórę chłodną wodą i posmaruj ją preparatem na oparzenia słoneczne.

 

Papka z zimnego ogórka

Zmiksuj świeży ogórek i nałóż na zaczerwienioną skórę. Gdy poczujesz, że papka już nie chłodzi, usuń ją. Zabieg możesz powtórzyć kilka razy, jednak za każdym razem musi być to nowa porcja ogórkowej papki.

 

 

Okłady z twarożku i rumianku

3 łyżki twarożku lub gęstej śmietany wymieszaj z łyżką naparu z rumianku. Nałóż na spieczoną skórę, po 15 minutach zmyj letnią wodą.

 

 

Maseczka chłodząca z jogurtu

Na zaczerwienione i rozpalone miejsca nałóż grubą warstwę naturalnego jogurtu bez cukru lub zsiadłego mleka. Zmyj je z ciała chłodną wodą najlepiej przed tym, nim zaczną wysychać.

 

Kąpiel w mączce owsianej

Do lnianego woreczka wsyp 250 g mączki owsianej i włóż go do wanny z chłodną wodą. Po kilku minutach woreczek starannie wyciśnij, by woda z niego spłynęła do wanny i weź 15-20 minutową kąpiel. Do kąpieli nie używaj mydła.

 

Co zrobić, by uniknąć słonecznych oparzeń i nie siedzieć bez przerwy w cieniu?

 
  • wzbogać dietę w mikroelemnty i witaminy E i C

  • codziennie pij sok marchwiowy i jedz dużo pomidorów, szpinaku, sałaty, cykorii, włoskiej kapusty, szpinaku, moreli, brzoskwiń, melonów – żółte i pomarańczowe dary natury są bogate w beta-karoten, który wzmacnia odporność na promieniowanie UV

  • jedz dużo czerwonych i granatowych owoców, jak: truskawki, aronia, suszone śliwki, świeże trudno dostać wiosną czy wczesnym latem, ciemne winogrona, czarna porzeczka – zawierają barwniki antocyjanowe, które również chronią skórę przed promieniowaniem

 

 

Udostępnij:
0