Naleśniki to kulinarna klasyka, którą uwielbiają dzieci i dorośli. Dzięki różnorodnym dodatkom, smakują każdemu i chętnie przygotowujemy je na rodzinne śniadanie, słodki podwieczorek czy kolację. W tak wyjątkowy czas, jak Boże Narodzenie, warto skusić się na zimową odsłonę naleśników, z piernikową nutą i świątecznymi dodatkami w postaci plasterków pomarańczy i cynamonu. Aromatyczny przepis na naleśniki przygotowała autorka bloga Waniliowa Chmurka.
Delikatne placuszki usmażone zostały na inteligentnej patelni Oil Control Florina z systemem odmierzania tłuszczu. Warto skorzystać z niej smażąc naleśniki, gdyż mają one tendencję do wchłaniania nadmiernej ilości tłuszczu. Na patelni rozrysowane są dwa okręgi (5 i 10 g), dzięki czemu na patelnię wlewasz dokładnie tyle oleju, ile potrzebujesz, pamiętając, że optymalna dzienna porcja to 20 g. Patelnia wyposażona jest również w powłokę o trójwarstwowej strukturze, dlatego patelnia ekspresowo się nagrzewa, a delikatne naleśniki nie przywierają do patelni i smaży się je niezwykle szybko. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom, naleśniki będą wyśmienite – delikatne i chrupiące na brzegach.
Naleśniki piernikowe
Składniki na 6 naleśników:
• 120 g mąki pszennej
• 5 g otrębów pszennych
• 250 ml mleka
• 50 ml wody gazowanej
• 2 jajka
• 2 łyżeczki dobrej jakościowo przyprawy do piernika
• szczypta soli
• szczypta cukru
• olej
Dodatki:
• orzechy włoskie
• plastry pomarańczy i mandarynek
• syrop klonowy
• olej (do smażenia)
Do dużej miski wlewamy mleko, wodę gazowaną, dodajemy jajka, sól, cukier, przyprawę do piernika, partiami wsypujemy przesianą mąkę i otręby. Wszystko dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Odstawiamy na ok. 10 minut. Na patelnię wlewamy odpowiednią ilość oleju i partiami smażymy naleśniki. Podajemy je z syropem klonowymo, orzechami włoskimi i plasterkami świeżej pomarańczy.
fot. Florina