Światowy Dzień Soku!

Światowy Dzień Soku!

Polacy rocznie spożywają zaledwie 11,9 litra soku na osobę, o prawie 2 litry poniżej średniej europejskiej i ponad 60 litrów poniżej zalecanej normy! Wielu z nas ma świadomość, że prawidłowe żywienie jest gwarancją dobrej kondycji. Nie wszyscy jednak wiedzą, że szklanka soku może 
z powodzeniem zastąpić jedną z pięciu zalecanych przez dietetyków porcji warzyw i owoców.

Dlaczego warto pić soki?

– Soki z owoców i warzyw to bogate źródło witamin, błonnika, soli mineralnych i karotenoidów. Pijąc je wspieramy funkcjonowanie naszego systemu immunologicznego, spowalniamy procesy starzenia, regulujemy pracę układu pokarmowego i gospodarkę wodną organizmu. Szklanką soku 
z owoców lub warzyw można wzbogacić wybrany posiłek np. śniadanie lub obiad. Dzięki temu uzupełnimy naszą codzienną dietę o niezbędną porcję witamin i składników odżywczych – podkreśla dr n. med. Agnieszka Jarosz z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie.

Kiedy sięgamy po szklankę soku?

Mimo tak pozytywnego wpływu soku na nasz organizm, 67% kobiet w Polsce deklaruje codzienne spożycie soków owocowych, a jedynie 24% codzienne spożycie soków warzywnych – wynika 
z badania opinii przeprowadzonego na zlecenie Stowarzyszenia Krajowa Unia Producentów Soków. Co prawda, ponad 96% Polek twierdzi, że kupuje soki owocowe, a ponad 90% soki warzywne dla swojego gospodarstwa domowego, jednak w większości domów głównymi konsumentami soków są dzieci. Soki pijemy przeważnie pomiędzy posiłkami (75%) i w czasie spędzanym poza domem (ponad 63%), ale także jako dodatek do posiłków (30-50%). Zdaniem polskich respondentów, soki owocowe i warzywne charakteryzują się nie tylko dobrym smakiem (85%), ale także pozytywnym wpływem na zdrowie dzieci oraz pozostałych członków rodziny (77%). – Coraz więcej Polaków zdaje sobie sprawę z dobroczynnych właściwości warzyw i owoców oraz ich przetworów. Z badań opinii wynika, że w ciągu ostatniego roku o 3% wzrosła liczba osób pijących soki owocowe codziennie. Konsumenci cenią soki nie tylko ze względu na ich smak, ale również ze względu na ich właściwości odżywcze – twierdzi dr hab. inż. Dariusz Włodarek ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
 

Pamiętaj o szklance soku każdego dnia!

Kiedyś na naszym rynku było dużo produktów, które nazywano sokami, ale były to głównie sztucznie barwione płyny z dodatkiem cukru i konserwantów. Nie miały one wysokiej jakości. Sytuacja wygląda inaczej w przypadku soków 100%, bogatych w cenne substancje odżywcze. Naturalne soki 100%, bez dodatkowych substancji słodzących (typu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy), barwników i konserwantów powinny stanowić element naszego codziennego jadłospisu. Właściwa, zróżnicowana i zbilansowana dieta, w której obecne są owoce 
i warzywa, również w postaci soków i musów owocowych oraz warzywnych, z pewnością przełoży się na naszą kondycję i dobre samopoczucie. Warto o tym pamiętać nie tylko 30 maja – w Światowy Dzień Soku – ale przez cały rok. Na zdrowie!
    

 

Udostępnij:
0