Face&Look > Świętuj z nami Dzień Makaronu. Ściągnij przepis!

Świętuj z nami Dzień Makaronu. Ściągnij przepis!

25 października obchodzony jest Światowy Dzień Makaronu. Najlepszą formą celebracji tego dnia jest przygotowanie pysznych makaronowych potraw. Proponujemy przepis, który zachwyci śródziemnomorskim aromatem każdego smakosza.

 

Święto miłośników spaghetti, penne czy fusilli obchodzone jest już od 1995 roku. Nic w tym dziwnego, skoro makaron stał się tak powszechnym produktem w kuchniach całego świata, a na sklepowych półkach można znaleźć dziesiątki jego rodzajów. Używany jest m.in. do dań na słono, słodko, ostro, do zup, sałatek czy zapiekanek. Jest doskonałym składnikiem do przygotowywania szybkich, a jednocześnie pełnych smaku dań oraz wykwintnych kompozycji, które zadowolą podniebienie najwybredniejszych smakoszy.

Spaghetti w sosie śmietanowo-ajwarowym

Składniki:

  • 400g spaghetti 2 minuty Podravka
  • 8 łyżek Ajvaru łagodnego Podravka
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 100g parmezanu
  • 100g pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • olej
  • sól, czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojony w cienkie prążki por, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną papryczkę chili. Dodać Ajvar, wymieszać i krótko podgrzać. Wlać powoli śmietankę, ciągle mieszając i zagotować. Na koniec dodać starty parmezan, doprawić solą i pieprzem i wszystko jeszcze raz wymieszać. Przygotowany sos połączyć z wcześniej ugotowanym makaronem. Danie podawać na ciepło posypane płatkami parmezanu. Smacznego!

fot. materiały prasowe, nicepik.com


Jeśli kuchnia to Twoje królestwo, pozwól sobie pomóc – zajrzyj do sklepu faceandlook.com i sprawdź, jakich pomocników potrzebujesz!

Waga kuchenna Brabantia w zestawie z misą i foremkami do ciastek. Cena 159 zł

 

 

 

Dodaj komentarz

Komentarze

Malinka23

Makaron często w kuchni  gości. Można z niego wyczarować fajne dania Biggrin