Terapia sokami warzywnymi

Terapia sokami warzywnymi

Naukowcy są zgodni co do tego, że wysoko przetworzona dieta uboga w owoce i warzywa jest jedną z głównych przyczyn współczesnej epidemii chorób cywilizacyjnych, w tym chorób serca, cukrzycy oraz niektórych nowotworów. Wszystkie organizacje, które zajmują się zdrowiem publicznym, apelują, że podstawą profilaktyki zdrowotnej jest spożywanie co najmniej pięciu porcji owoców i warzyw dziennie.

Owoce powinny być spożywane w całości, ponieważ soki owocowe mają znacznie wyższy ładunek glikemiczny, przez co powodują gwałtowny wzrost stężenia cukru we krwi po spożyciu. Takiego działania nie wykazują soki warzywne, które mają naturalnie niższą zawartość węglowodanów oraz są źródłem wysokich dawek łatwo przyswajalnych składników odżywczych. Ostatnio dużą popularność zyskuje metoda wspomagania konwencjonalnego leczenia chorób za pomocą soków, tzw. sokoterapia.   

– Główną rolę w sokoterapii odgrywają warzywa. Wśród nich znajdują się typowo polskie warzywa, szczególnie korzeniowe, które są dostępne w każdym punkcie sprzedaży, oraz warzywa liściaste. W tym wypadku możemy wyciskać sok na przykład z natki pietruszki, sezonowych ziół czy również z pokrzyw. Może to być również hodowana w domu trawa z pszenicy, owsa czy żyta  mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle dr Jacek Radwański, autor książki „Sokoterapia”.

Wartość odżywcza soków zależy od metody ich pozyskiwania. Działanie wysokiej temperatury oraz długi czas przechowywania doprowadzają do utraty cennych składników pokarmowych. Soki warto wyciskać domowymi metodami i spożywać zaraz po przygotowaniu.

– Sokoterapia spełnia doskonałą rolę przy rekonwalescencjach. Na przykład po chemioterapiach czy przy leczeniu nowotworów pomaga odbudować siły witalne organizmu. Jest skuteczną formą suplementacji niezbędnych składników odżywczych, w tym witamin i minerałów, których we współczesnej, przetworzonej żywności po prostu brakuje – dodaje Jacek Radwański.

Należy pamiętać, że soki nie mogą być podstawowym elementem jadłospisu przez dłuższy czas ze względu na niską zawartość kalorii, białka oraz tłuszczu. Nie powinny być również jedynym źródłem warzyw w diecie.

 

 

Źródło: Agencja Informacyjna Newseria Lifestyle

Jeśli jeszcze tego nie zrobiłyście, koniecznie Polubcie nasz profil na FB. 🙂

Udostępnij:
0