Składniki:
- 200g Syropu Trzcinowego Złocistego DIAMANT
- 250g serka typu mascarpone
- 250g śmietanki kremówki
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki likieru amaretto lub kilka kropli olejku migdałowego
- 200g wiśni, rozmrożonych i odsączonych
- 100g biszkoptów
- kakao do posypania
Wykonanie przepisu: Rozmrożone wiśnie umieścić w rondlu i dodać 100g syropu trzcinowego złocistego DIAMANT, gotować kilka minut, odstawić by owoce naciągnęły syropem. Odsączyć. Mascarpone ucierać mikserem, dolewając 100g syropu. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę, połączyć z masą z serka i wstawić do lodówki. Kawę rozpuścić w szklance w 200ml wody, dodać likier lub olejek, dobrze wymieszać, nasączać biszkopty i układać na dnie pucharków. Przykryć warstwą kremu, ułożyć wiśnie i układać kolejne warstwy: nasączonych kawą biszkoptów, kremu i wiśni, zakończyć warstwą kremu, posypać kakao i udekorować wiśniami w syropie.