Tradycyjne pączki ze śnieżnobiałą polewą

Tradycyjne pączki ze śnieżnobiałą polewą

NA PĄCZKI:

  • 250ml mleka
  • 40g drożdży
  • 150g Cukru białego DIAMANT
  • 8 żółtek
  • 30ml wódki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 80g masła miękkiego
  • dżem do nadziewania
  • olej do głębokiego smażenia

NA POLEWĘ:

  • 200g Cukru do polew DIAMANT
  • 20ml wody 250 g Cukru do polew połącz z 25 ml zimnej wody, a łatwo i szybko przygotujesz lukier na miarę szefa kuchni!

Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać łyżeczkę cukru, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem białym DIAMANT, dodać do zaczynu, dodać mąkę, wódkę i sól i wyrabiać ciasto, dodając po kawałku masło. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok godzinę. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, lekko rozwałkować (na grubość ok 2 cm), krążkiem o średnicy ok 6 cm wykrawać kółka, smażyć w rozgrzanym oleju (olej nie powinien być bardzo gorący, żeby pączki nie spaliły się zewnątrz pozostając w środku surowe. Smażyć na rumiano z obu stron. Osączyć na papierze. Za pomocą szprycy nadziać pączki dżemem i polać polewą – cukier do polew DIAMANT utrzeć z wodą. Pączki przed zastygnięciem polewy można posypać skórką pomarańczową. 

Udostępnij:
0