Face&Look > Trzy przepisy na zimowe zupy, które cię zaskoczą

Trzy przepisy na zimowe zupy, które cię zaskoczą

Pomidorowa, ogórkowa czy barszcz? Zupa, bo o niej mowa, to potrawa ponadczasowa i na każdą porę roku, ale zimą warto sięgać po te rozgrzewające.

Gdy zapragniemy zjeść coś innego niż tradycyjny rosół, z powodzeniem możemy sięgać po aksamitne, zabielane śmietaną zupy grzybowe i typu krem. Poniżej kilka zimowych inspiracji.

Zupa z kurkami

Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem – przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów sprawi dużo radości i zachwyci smakiem.

Składniki:

  • 1 litr bulionu drobiowego
  • 500 g ziemniaków
  • 400 g kurek
  • 150 ml śmietanki Łaciata 18%
  • 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka masła extra Łaciate
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz. Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.

Zupa szparagowa

Kolejną kategorią są zupy krem – w tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo w dzisiejszej kuchni sposoby łączenia smaków są niemal nieskończone. Zupa szparagowa to niezwykle delikatne danie. Jest zdrowa, a zarazem prosta w wykonaniu. Można ją podawać na obiad lub na uroczystości. Polecana na każdą porę roku.

Składniki:

  • 400 g szparagów
  • 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietanki Łaciata 12%
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • garść liści bazylii

Przygotowanie: Szparagi bardzo dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze fragmenty. Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Następnie dodajemy szparagi i cukier. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy. Zupę skrapiamy sokiem z cytryny. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz, a następnie mieszamy. Przyozdabiamy np. liśćmi bazylii.

Zupa czosnkowa z serkiem topionym

Kolejnym pomysłem na idealne zimowe danie jest zupa czosnkowa. Zupa z czosnku wielu może zaskoczyć – na szczęście bardzo pozytywnie. Nie dość, że jest oryginalna i aksamitnie gładka, to przy tym także bardzo zdrowa. Jak wiemy, w okresie jesienno-zimowym czosnek jest sprzymierzeńcem w codziennej trosce o zdrowie i odporność. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 główka czosnku
  • 100 g serka topionego z czosnkiem (np. Mlekpol) lub  serek śmietankowy Łaciaty czosnkowy
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • bułka na grzanki
  • masło Łaciate extra

Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy. Zalewamy podgrzanym bulionem. Do miseczki odlewamy trochę ciepłego bulionu i dodajemy serek. Dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podpiekamy przekrojoną w pół bułkę, robiąc z niej grzanki. Zupę przelewamy do miseczek, bułkę kroimy w kostkę i posypujemy nią zupę. Smacznego!

Fot. Najlepszewkuchni.pl


Na wygodne zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com

Mincer Pharma, intensywnie nawilżający krem na dzień z linii Vita C Infusion. Cena 38,49 zł/50 ml

 

Dodaj komentarz