Gdy zapragniemy zjeść coś innego niż tradycyjny rosół, z powodzeniem możemy sięgać po aksamitne, zabielane śmietaną zupy grzybowe i typu krem. Poniżej kilka zimowych inspiracji.
Zupa z kurkami
Tradycyjna, zabielana zupa z kurkami, ziemniakami i szczypiorkiem – przygotowana z własnoręcznie zebranych grzybów sprawi dużo radości i zachwyci smakiem.
Składniki:
- 1 litr bulionu drobiowego
- 500 g ziemniaków
- 400 g kurek
- 150 ml śmietanki Łaciata 18%
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka masła extra Łaciate
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek siekamy. Kurki oczyszczamy, większe grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę, którą należy zeszklić. Następnie wrzucamy czosnek, a chwilę później kurki. Smażymy razem, aż z kurek odparuje woda. Do grzybów dodajemy sól i pieprz. Do garnka dodajemy marchewkę, ziemniaki i kurkumę. Całość zalewamy gorącym bulionem. Zupę gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut, do miękkości ziemniaków. Pod koniec gotowania śmietanę należy rozrobić z kilkoma łyżkami zupy i wlać ją do garnka. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Zupę rozlewamy do misek, posypujemy szczypiorkiem i serwujemy.
Zupa szparagowa
Kolejną kategorią są zupy krem – w tym przypadku ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia, bo w dzisiejszej kuchni sposoby łączenia smaków są niemal nieskończone. Zupa szparagowa to niezwykle delikatne danie. Jest zdrowa, a zarazem prosta w wykonaniu. Można ją podawać na obiad lub na uroczystości. Polecana na każdą porę roku.
Składniki:
- 400 g szparagów
- 1,5 l naturalnego bulionu warzywnego
- 150 ml śmietanki Łaciata 12%
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- garść liści bazylii
Przygotowanie: Szparagi bardzo dokładnie czyścimy i kroimy na mniejsze fragmenty. Do garnka wlewamy bulion, gotujemy. Następnie dodajemy szparagi i cukier. Gdy warzywa zmiękną, całość miksujemy. Zupę skrapiamy sokiem z cytryny. W kolejnym kroku dodajemy śmietankę Łaciatą, sól, pieprz, a następnie mieszamy. Przyozdabiamy np. liśćmi bazylii.
Zupa czosnkowa z serkiem topionym
Kolejnym pomysłem na idealne zimowe danie jest zupa czosnkowa. Zupa z czosnku wielu może zaskoczyć – na szczęście bardzo pozytywnie. Nie dość, że jest oryginalna i aksamitnie gładka, to przy tym także bardzo zdrowa. Jak wiemy, w okresie jesienno-zimowym czosnek jest sprzymierzeńcem w codziennej trosce o zdrowie i odporność. Jak ją przygotować?
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 główka czosnku
- 100 g serka topionego z czosnkiem (np. Mlekpol) lub serek śmietankowy Łaciaty czosnkowy
- sól i pieprz
- oliwa
- bułka na grzanki
- masło Łaciate extra
Przygotowanie: W garnku rozpuszczamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażamy. Zalewamy podgrzanym bulionem. Do miseczki odlewamy trochę ciepłego bulionu i dodajemy serek. Dokładnie mieszamy i przelewamy z powrotem do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 10 minut. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i podpiekamy przekrojoną w pół bułkę, robiąc z niej grzanki. Zupę przelewamy do miseczek, bułkę kroimy w kostkę i posypujemy nią zupę. Smacznego!
Fot. Najlepszewkuchni.pl
Na wygodne zakupy zapraszamy do sklepu faceandlook.com
Mincer Pharma, intensywnie nawilżający krem na dzień z linii Vita C Infusion. Cena 38,49 zł/50 ml