Wielkanocne śniadanie i smakowite przekąski w kilka minut

Wielkanocne śniadanie i smakowite przekąski w kilka minut

Zrezygnujmy z wielogodzinnego marynowania i duszenia mięs czy czasochłonnego przygotowywania słodkich ciast z kremem. Najlepiej postawić na przekąski typu finger food. W tej roli doskonale sprawdzą się np. awokado zapiekane z jajkiem lub smakowite mini tartaletki z brokułami. Nie zapomnijmy również o desce serów i dobrej jakości wędlin. Jako przekąski doskonale sprawdzą się również panierowane brokuły czy kalafior. Ich przygotowanie zajmie nam tylko kilka minut – wystarczy tylko podsmażyć je na patelni lub podgrzać w mikrofali. Możemy podać je z wytrawnymi lub słodkimi dipami. Przedstawiamy garść kulinarnych inspiracji na szybkie przekąski, dzięki którym odniesiemy kulinarny sukces – zarówno w czasie świątecznego biesiadowania, jak i podczas spotkania towarzyskiego.

Awokado zapiekane z jajkiem

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 20 dag szynki (np. z wędzarni marki Konspol)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Szynkę (np. z wędzarni marki Konspol) kroimy w drobną kostkę i obsmażamy. Następnie układamy go na upieczonym avocado. Całość posypujemy pietruszką.

Kolorowe minitartaletki

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatki:

  • 1 brokuł
  • 150 g szynki z indyka (np. marki Konspol)
  • połowa czerwonej papryki
  • 100 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • kilka oliwek
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności robimy kruche ciasto. Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Foremki na tartaletki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim foremki, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Następnie myjemy brokuł i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty (do miękkości). Szynkę, oliwki i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nich różyczki brokuła, szynkę, oliwki i paprykę. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.


fot. materiały prasowe marki Konspol

Udostępnij:
0