Face&Look > Wielkanocne śniadanie i smakowite przekąski w kilka minut

Wielkanocne śniadanie i smakowite przekąski w kilka minut

Nie chcesz w czasie świąt spędzać godzin w kuchni? A może masz zamiar zorganizować niezobowiązujęce spotkanie ze znajomymi? Liczenie kalorii nie będzie najważniejsze, można sobie pofolgować, najważniejszy jest pomysł na łatwe i smaczne dania. 

Zrezygnujmy z wielogodzinnego marynowania i duszenia mięs czy czasochłonnego przygotowywania słodkich ciast z kremem. Najlepiej postawić na przekąski typu finger food. W tej roli doskonale sprawdzą się np. awokado zapiekane z jajkiem lub smakowite mini tartaletki z brokułami. Nie zapomnijmy również o desce serów i dobrej jakości wędlin. Jako przekąski doskonale sprawdzą się również panierowane brokuły czy kalafior. Ich przygotowanie zajmie nam tylko kilka minut – wystarczy tylko podsmażyć je na patelni lub podgrzać w mikrofali. Możemy podać je z wytrawnymi lub słodkimi dipami. Przedstawiamy garść kulinarnych inspiracji na szybkie przekąski, dzięki którym odniesiemy kulinarny sukces – zarówno w czasie świątecznego biesiadowania, jak i podczas spotkania towarzyskiego.

Awokado zapiekane z jajkiem

Składniki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 4 jajka
  • 20 dag szynki (np. z wędzarni marki Konspol)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Miejsce po pestce delikatnie poszerzamy, wyciągając część miąższu łyżeczką. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym. Do zagłębień po pestkach wbijamy po jednym jajku. Oprószamy je odrobiną soli i pieprzu. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na mniej więcej 10-15 minut, aż białko całkowicie się zetnie. Szynkę (np. z wędzarni marki Konspol) kroimy w drobną kostkę i obsmażamy. Następnie układamy go na upieczonym avocado. Całość posypujemy pietruszką.

Kolorowe minitartaletki

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Dodatki:

  • 1 brokuł
  • 150 g szynki z indyka (np. marki Konspol)
  • połowa czerwonej papryki
  • 100 g żółtego sera
  • 3 jajka
  • kilka oliwek
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W pierwszej kolejności robimy kruche ciasto. Zimne masło siekamy razem z mąka. Dodajemy sól, żółtko i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Foremki na tartaletki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wylepiamy nim foremki, następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 15 minut do lekkiego zbrązowienia. Następnie myjemy brokuł i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie przez około 3 minuty (do miękkości). Szynkę, oliwki i paprykę kroimy w drobną kostkę. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy śmietanę, zioła prowansalskie i mieszamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do jajek. Doprawiamy solą i pieprzem. Podpieczone tartaletki wyjmujemy z piekarnika. Układamy na nich różyczki brokuła, szynkę, oliwki i paprykę. Całość zalewamy przygotowaną masą jajeczno-śmietanową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut.


fot. materiały prasowe marki Konspol

Dodaj komentarz

Komentarze

JULA7

Zapiekane awokado..niejadłam ale prosty przepis kusi aby go wypróbować Smile

Cameleonka

Bardzo ładnie wygląda to danie, mam ochotę wypróbować, akurat promka na avocado w moim markecie Wink

finezja

Czegoś takiego właśnie potrzebowałam.Prezentuje się do tego znakomicie.Kradnę przepisy bez cienia wątpliwości Smile