Face&Look > MODA > PORADY > DIETA > Wybieraj mądrze, bo za 40 lat ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów!

Wybieraj mądrze, bo za 40 lat ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów!

Około 30% światowych zasobów ryb jest przełowionych, a aż 60% poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Problem jest na tyle poważny, że bez podjęcia odpowiednich działań za 40 lat poławiane ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów świata, a tym samym ze sklepów i naszych stołów. Kto może to zmienić i jak? 

Dużą rolę odgrywają codzienne wybory konsumentów ryb i owoców morza podczas zakupów.  WWF podpowiada, co zrobić, by nasz wybór produktów rybnych nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną mórz i oceanów.
 
Polak średnio spożywa ok. 12 kg ryb w ciągu roku. Ważne jest, by pamiętać, że ryby morskie, które są dostępne w polskich sklepach, mogą być złowione w różny sposób: np. mniej lub bardziej szkodliwy dla przetrwania poławianego gatunku i ekosystemu morskiego. Dlatego tak ważne jest, abyśmy dokonywali zakupów produktów rybnych odpowiedzialnie, z uwzględnieniem kondycji danej populacji, jej pochodzenia i rodzaju zastosowanych przy połowie narzędzi. Aby to zadanie ułatwić organizacja WWF stworzyła Poradnik konsumenta Jaka ryba na obiad? – przewodnik po 50 gatunkach ryb i owoców morza, który w prosty sposób doradza, które z nich wybrać aby zapewnić zasobne w ryby, zdrowe morza i oceany dla przyszłych pokoleń.
 
Stadom ryb i innych organizmów morskich wymienionym w poradniku przydzielone zostało 1 z 3 świateł: zielone, żółte lub czerwone, w zależności od przynależności do gatunku, obszaru połowowego oraz zastosowanych narzędzi połowowych. Czerwone światło oznacza zdecydowane NIE KUPUJ! i dotyczy gatunków zagrożonych wyginięciem (np. węgorza) lub ryb pochodzących z nadmiernie eksploatowanych stad albo pozyskanych metodami połowowymi szkodliwymi dla ekosystemu morskiego. Przykładem takich metod jest trałowanie denne, które niszczy cenne siedliska przydenne o wysokiej różnorodności biologicznej. Z kolei ryby i owoce morza, które otrzymały od WWF zielone światło pochodzą z bezpiecznych, zrównoważonych połowów, niezagrażających przetrwaniu populacji oraz z połowów o niskim destrukcyjnym wpływie na ekosystemy morskie. Są one najlepszym wyborem pod względem środowiskowym. Ryb opatrzonych żółtym światłem najlepiej unikać i sięgać po nie tylko wtedy, kiedy produkty z zielonej listy nie są dostępne.
 
Bardzo pomocne w decyzji o wyborze ryb na nasze talerze są również tzw. ekoznaki. Warto pamiętać, że produkty rybne i owoce morza, które posiadają Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa (MSC) lub Certyfikat Odpowiedzialnej Hodowli (ASC) to wybór przyjazny środowisku naturalnemu. Wszystkie ryby i owoce morza z tymi certyfikatami mają w poradniku WWF zielone światło.
 
Zachęcamy do korzystania z poradnika konsumenta „Jaka ryba na obiad?” podczas codziennych oraz świątecznych zakupów. W tym roku WWF zwraca szczególną uwagę na konieczność wprowadzenia skuteczniejszej ochrony węgorza europejskiego na poziomie Unii Europejskiej. Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie zakazu połowu dorosłych węgorzy w akwenach morskich na całym unijnym obszarze – mówi Justyna Zajchowska, Specjalistka ds. Zrównoważonego Rybołówstwa WWF. – Węgorz europejski jest gatunkiem krytycznie zagrożonym wyginięciem i w poradniku WWF ma czerwone światło, bez względu na to gdzie i jakimi metodami został złowiony.

wypowiedź Justyna Zajchowska, specjalistką WWF Polska ds. zrównoważonego rybołówstwa

fot. materiały prasowe

 

Dodaj komentarz

Komentarze

sisi13

Żal byłoby ryb Sad

Beatris20

Słyszałam już gdzieś o tym... W polskich jeziorach słyszałam, że wielu cwaniaków łowi wegorze przez porazanie pradem...

Kotik

Straszne barbarzyństwo...

Kotik

Dziękujemy Wam za komentarze. Warto o tym mówić, może taka mrówcza praca da kiedyś rezultaty!

finezja

Zawsze daje.Osobiście wierzę że nawet najmniejsze ziarno czegoś dobrego daje rezultaty.I chociaż nie zawsze da się to wyczuć na olbrzymim spektrum działania,to to działa.

finezja

Niestety to smutna prawda...Już nie mówmy o tym iż może zabraknąć ryb w naszej diecie ale istnieje już nawet takie prawdopodobieństwo że wiele gatunków wyginie bezpowrotnie...To dotyczy całej populacji niektórych gatunków zwierząt.

Agata Doroz

nie przepadam za rybami