Face&Look > MODA > PORADY > DIETA > Wybieraj mądrze, bo za 40 lat ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów!

Wybieraj mądrze, bo za 40 lat ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów!

Około 30% światowych zasobów ryb jest przełowionych, a aż 60% poławianych na najwyższym możliwym poziomie. Problem jest na tyle poważny, że bez podjęcia odpowiednich działań za 40 lat poławiane ryby mogą zniknąć z mórz i oceanów świata, a tym samym ze sklepów i naszych stołów. Kto może to zmienić i jak? 

Dużą rolę odgrywają codzienne wybory konsumentów ryb i owoców morza podczas zakupów.  WWF podpowiada, co zrobić, by nasz wybór produktów rybnych nie wpływał negatywnie na środowisko i różnorodność biologiczną mórz i oceanów.
 
Polak średnio spożywa ok. 12 kg ryb w ciągu roku. Ważne jest, by pamiętać, że ryby morskie, które są dostępne w polskich sklepach, mogą być złowione w różny sposób: np. mniej lub bardziej szkodliwy dla przetrwania poławianego gatunku i ekosystemu morskiego. Dlatego tak ważne jest, abyśmy dokonywali zakupów produktów rybnych odpowiedzialnie, z uwzględnieniem kondycji danej populacji, jej pochodzenia i rodzaju zastosowanych przy połowie narzędzi. Aby to zadanie ułatwić organizacja WWF stworzyła Poradnik konsumenta Jaka ryba na obiad? – przewodnik po 50 gatunkach ryb i owoców morza, który w prosty sposób doradza, które z nich wybrać aby zapewnić zasobne w ryby, zdrowe morza i oceany dla przyszłych pokoleń.
 
Stadom ryb i innych organizmów morskich wymienionym w poradniku przydzielone zostało 1 z 3 świateł: zielone, żółte lub czerwone, w zależności od przynależności do gatunku, obszaru połowowego oraz zastosowanych narzędzi połowowych. Czerwone światło oznacza zdecydowane NIE KUPUJ! i dotyczy gatunków zagrożonych wyginięciem (np. węgorza) lub ryb pochodzących z nadmiernie eksploatowanych stad albo pozyskanych metodami połowowymi szkodliwymi dla ekosystemu morskiego. Przykładem takich metod jest trałowanie denne, które niszczy cenne siedliska przydenne o wysokiej różnorodności biologicznej. Z kolei ryby i owoce morza, które otrzymały od WWF zielone światło pochodzą z bezpiecznych, zrównoważonych połowów, niezagrażających przetrwaniu populacji oraz z połowów o niskim destrukcyjnym wpływie na ekosystemy morskie. Są one najlepszym wyborem pod względem środowiskowym. Ryb opatrzonych żółtym światłem najlepiej unikać i sięgać po nie tylko wtedy, kiedy produkty z zielonej listy nie są dostępne.
 
Bardzo pomocne w decyzji o wyborze ryb na nasze talerze są również tzw. ekoznaki. Warto pamiętać, że produkty rybne i owoce morza, które posiadają Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa (MSC) lub Certyfikat Odpowiedzialnej Hodowli (ASC) to wybór przyjazny środowisku naturalnemu. Wszystkie ryby i owoce morza z tymi certyfikatami mają w poradniku WWF zielone światło.
 
Zachęcamy do korzystania z poradnika konsumenta „Jaka ryba na obiad?” podczas codziennych oraz świątecznych zakupów. W tym roku WWF zwraca szczególną uwagę na konieczność wprowadzenia skuteczniejszej ochrony węgorza europejskiego na poziomie Unii Europejskiej. Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie zakazu połowu dorosłych węgorzy w akwenach morskich na całym unijnym obszarze – mówi Justyna Zajchowska, Specjalistka ds. Zrównoważonego Rybołówstwa WWF. – Węgorz europejski jest gatunkiem krytycznie zagrożonym wyginięciem i w poradniku WWF ma czerwone światło, bez względu na to gdzie i jakimi metodami został złowiony.

wypowiedź Justyna Zajchowska, specjalistką WWF Polska ds. zrównoważonego rybołówstwa

fot. materiały prasowe

 

Dodaj komentarz

Komentarze

sisi13

Żal byłoby ryb Sad

Beatris20

Słyszałam już gdzieś o tym... W polskich jeziorach słyszałam, że wielu cwaniaków łowi wegorze przez porazanie pradem...

Kotik

Straszne barbarzyństwo...

Kotik

Dziękujemy Wam za komentarze. Warto o tym mówić, może taka mrówcza praca da kiedyś rezultaty!