Wypróbuj dietę z paleolitu

Wypróbuj dietę z paleolitu

Paleodieta, czyli dieta jaskiniowców, podobnie jak witarianizm nawiązuje do stylu odżywiania naszych przodków, ale kładzie większy nacisk na produkty, jakie były wtedy dostępne, niż na sposób ich przygotowania. Krótko mówiąc – można gotować. Dozwolone jest chude mięso, ryby i owoce morza, warzywa niezawierające skrobi, owoce. Paleodieta wyklucza natomiast nabiał, produkty zbożowe, rośliny strączkowe i wszelkie gotowe produkty. Zwolennicy paleodiety podkreślają jej właściwości odchudzające i korzystny wpływ na samopoczucie i zdrowie. Ten sposób odżywiania zaleca się łączyć z aktywnością na świeżym powietrzu; jest bardzo popularna wśród osób uprawiających sport.

Przepis na paleodietetyczny gulasz drobiowy (paleodietlifestyle.com)

Składniki: cały kurczak, 4 łyżki masła klarowanego, 1/2 łyżeczka soli, 1 główka czosnku, 1 kg czerwonych bezpestkowych winogron, świeże liście szałwi

Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Ułóż kurczaka piersiami do dołu na desce do krojenia, rozetnij wzdłuż kręgosłupa, otwórz i spłaszcz. Wymieszaj w małej miseczce połowę masła z posiekanym czosnkiem (połowa główki) i solą. Ponacinaj skórę kurczaka i połowę masy włóż pod nią. Resztą posmaruj kurczaka z wierzchu. Włóż 2 lub 4 liście szałwi pod skórę. Weź połowę winogron i ułóż je na dnie naczynia do pieczenia. Zmiażdż je (np. tłuczkiem), potnij wzdłuż pozostałe główki czosnku i zmieszaj z winogronami. Dodaj do masy 2 łyżki pozostałego tłuszczu tłuszczu. Połóż kurczaka na winogronach piersiami do góry i piecz przez około godzinę. Po godzinie dołóż do naczynia pozostałe winogrona i piecz jeszcze pół godziny.

Więcej na dietapaleo.eu, dietapaleo.com.pl, dieta-paleo.pl

Witarianizm inaczej nazywa się dietą row, co po angielsku oznacza „surowy”. Opiera się na założeniu, że powinniśmy przygotowywać posiłki tak jak nasi – bardzo już dalecy – przodkowie, którzy nie przetwarzali termicznie żywności i spożywali ją w stanie surowym. Dieta wyklucza mięso oraz produkty odzwierzęce (m.in. ze względów etycznych i zagrożenia zakażeniem bakteriami Salmonelli). Jest więc znacznie bardziej restrykcyjny niż paleodieta…

Witarianie propagują jedzenie produktów w stanie surowym ze względu na to, że wysokie temperatury niszczą enzymy i witaminy znajdujące się w pożywieniu, powodują denaturację białek i zmiany indeksu glikemicznego potraw. Dopuszczalna jest obróbka żywności w temperaturze do 40 stopni Celsjusza. Pod wpływem wyższej temperatury zmienia się bowiem kształt molekularny cząsteczek i mogą powstawać rakotwórcze substancje. Zwolennicy witarianizmu wymieniają dużo zalet tej diety – od profilaktyki chorób cywilizacyjnych, takich jak nowotwory, choroby układu krążenia, alergie, przez detoksykację organizmu i usprawnienie funkcjonowania przewodu pokarmowego, wspomaganie odporności przez wzmocnienie siły antyoksydacyjnej, zwiększenie witalności, po poprawę kondycji skóry, dzięki czemu opóźniają się efekty starzenia. Witarianizm jest ostatnio bardzo popularny!

Przepis na surową szarlotkę (rawtarian.com)

Składniki na ciasto: 1 filiżanka nerkowców, 1 filiżanka suszonych, niesłodzonych wiórków kokosowych, ½ szklanka daktyli, ¼ łyżeczki soli; Składniki na nadzienie: 3 średniej wielkości jabłka, 1 filiżanka daktyli, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, szczypta soli

Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze na gładką masę i wyłóż ją do formy, mocno uciskając. Ciasto gotowe :), teraz potrzebujemy już tylko nadzienia. Pokrój w grubą kostkę 2 z 3 jabłek, pozbywając się gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka i pozostałe składniki do nadzienia włóż do blendera, zmiksuj. Włóż masę do dużej miski. Pokrój ostatnie jabłko na większe kawałki i wymieszaj z wcześniej przygotowanym jabłkowo-daktylowym nadzieniem. Potem wystarczy już tylko nałożyć nadzienie na ciasto, przykryć i zostawić na pół godziny w zamrażarce (w lodówce stanie się nieprzyjemnie wilgotne, zamrażarka nada mu zwartą formę).

Więcej np. na witarianizm.pl, surowadieta.pl, nasurowo.pl, rawolucja.pl

Podobno Megan Fox jest wielką fanką obu diet. Zachęcające, prawda?

 

 

 

Udostępnij:
0