Face&Look > MODA > PORADY > ZDROWIE > Zakwaszenie żołądka: objawy i przyczyny, diagnoza, leczenie i naturalne środki zaradcze

Zakwaszenie żołądka: objawy i przyczyny, diagnoza, leczenie i naturalne środki zaradcze

Kwasowość żołądka jest patologią, która może być spowodowana przez różnego rodzaju czynniki, zarówno fizyczne, jak i emocjonalne. Jego intensywność może być różna, a pieczenie może towarzyszyć innym dolegliwościom, takim jak biegunka czy wymioty. Istnieje jednak kilka zabiegów i naturalnych środków zaradczych, aby przeciwdziałać temu zaburzeniu i dać trochę ulgi. Przyjrzyjmy się bliżej temu tematowi, widząc szczegółowo przyczyny, jakie są główne objawy i jakie środki zaradcze można przyjąć.

Co to jest kwasowość żołądka?

Zgaga, zwana też nadkwaśnością żołądka, jest objawem, który może być związany z mniej lub bardziej poważnymi chorobami.

Bardzo częsta patologia, która objawia się uczuciem pieczenia, które zaczyna się od żołądka w mniej lub bardziej intensywny sposób, i może sięgać aż do szyi. Kwasowość może zależeć od różnych czynników, w tym emocjonalnych.

Jak są objawy zakwaszenia żołądka?

Kwasowość żołądka objawia się różnymi objawami, przede wszystkim pieczeniem i może wystąpić

  • pół godziny po posiłku w przypadku choroby wrzodowej żołądka;
  • w ciągu dnia lub w nocy w przypadku choroby wrzodowej dwunastnicy, przechodząc w ten sposób w stan przewlekły;
  • z sokami żołądkowymi, które powodują refluks żołądkowo-przełykowy, zwłaszcza przy zmianie pozycji ciała lub w obecności przepukliny rozworu przełykowego;
  • z towarzyszącymi objawami, takimi jak: ból gardła, chrypka, astma, usuwanie szkliwa z zębów, regurgitacja;
  • z zaburzeniami lękowymi i charakterologicznymi.

Zakwaszenie żołądka może pojawić się sporadycznie, ale mimo to osoba może łatwo ustalić przyczynę, która wywołała objawy, takie jak nadmierne myślenie o posiłkach, pokarmy ciężkostrawne, stres, leki lub spożywanie napojów alkoholowych. Jeśli uczucie pieczenia występuje w połączeniu z konsumpcją posiłku, jest to spowodowane ostrym zapaleniem żołądka, które jest procesem zapalnym wewnętrznej ściany żołądka, który jest podkreślony przez spożycie alkoholu, dymu, drażniących pokarmów i leków.

Jakie są główne przyczyny zakwaszenia żołądka?

Kwasowość żołądka może być spowodowana głównie przez:

  • nieprawidłowy styl życia;
  • niewłaściwe nawyki żywieniowe;
  • mniej lub bardziej poważne patologie;
  • wrzody lub rany w żołądku spowodowane długotrwałym niepokojem lub silnymi stanami stresu.

Zapobieganie i diagnoza

Zgaga może przytrafić się każdemu od czasu do czasu, być może po zjedzeniu zbyt obfitych i potencjalnie drażniących pokarmów. Zwykle w ciągu kilku godzin, najwyżej w ciągu kilku dni, z pomocą dostępnych bez recepty leków na bazie wodorowęglanu i magnezu, można znaleźć ulgę.

W przypadku przewlekłego zapalenia błony śluzowej żołądka sytuacja staje się bardziej skomplikowana, ponieważ dyskomfort nasila się i czasami nie można znieść objawów pieczenia i kwaśności, które występują po posiłkach niekoniecznie ciężkich, a nawet na czczo.

Strategie zapobiegania i leczenia mogą być realizowane tylko po zidentyfikowaniu przyczyny zaburzenia z pomocą lekarza, który przepisuje specjalne badania i wizyty specjalistyczne, aby wykluczyć obecność chorób i wskazać najbardziej odpowiednią terapię lekową.

Farmakologiczna terapia w walce ze zgagą opiera się na stosowaniu leków, które działają na kwasowość, przyspieszają wypróżnianie, hamują refluks i zmniejszają wydzielanie soków żołądkowych. Zawsze pamiętaj, aby żuć powoli, jeść posiłki wygodnie, zrelaksowanym, odkładając na bok niepokój i stres, które nie sprzyjają trawieniu.

Jak wygląda odżywianie w przypadku zakwaszenia żołądka?

Istnieją pokarmy, które działają drażniąco na żołądek, takie jak kawa czy herbata, które spożywane w nadmiernych ilościach mają niezbyt korzystny wpływ. Bez względu na przyczynę kwaśności i pieczenia, zwłaszcza po posiłkach, jedzenie odgrywa ważną rolę w unikaniu objawów, a zwłaszcza w próbach przyniesienia ulgi w tej dolegliwości.

Warzywa, w rzeczywistości, pomagają łagodzić stany zapalne, jak również koper włoski, który reguluje aktywność żołądka. Aby przywrócić stan zdrowia zawsze jest wskazane, aby nigdy nie przekraczać, unikać spożywania smażonych potraw, kiełbas, produktów mlecznych. Doskonałym pokarmem w przypadku pieczenia i zakwaszenia organizmu jest miód, szczególnie miód manuka, jako uzupełnienie codziennej diety lub herbatki ziołowe wspomagające trawienie. Ważne jest, aby unikać pokarmów, które powodują zaleganie powietrza w żołądku.

Pokarmy zalecane przy zgadze i kwaśności żołądka to:

  • Węglowodany: cukry zawarte w zbożach, makaronach z glutenem, ziemniakach i lekkostrawnych roślinach strączkowych. Unikaj spożywania pokarmów zawierających gluten, który może być problematyczny dla osób z jego nietolerancją, powodując zapalenie żołądka i nudności;
  • Wypieki o długim czasie rozrostu - są bardziej strawne;
  • Niskotłuszczowe suche pieczywo, które nie jest słodkie ani słone z dodatkami i chemikaliami;
  • Stosowanie aromatycznych ziół do przyprawiania potraw;
  • Oliwa z oliwek i oleje roślinne: które stymulują tranzyt jelitowy;
  • Mleko częściowo odtłuszczone: o przedłużonej trwałości lub gotowane;
  • Raczej sery świeże niż dojrzałe;
  • Białe mięso i ryby;
  • Chuda wołowina: ubrana w oliwę z oliwek i sok z cytryny;

Pokarmy niezalecane przy zgadze i kwaśności żołądka to:

  • Kukurydza lub orkisz i makaron orkiszowy, jeśli nie są wystarczająco ugotowane, a także produkty pełnoziarniste, które są ciężkie i mogą powodować wzdęcia;
  • Przyprawy do makaronu, zbyt ciężkie sosy, pikantne potrawy, pomidory, papryka i warzywa, które zwiększają produkcję soków żołądkowych;
  • Zakwaszone pieczywo, które powoduje wzdęcia i zakwaszenie;
  • Ostre przyprawy, takie jak papryka chili, pieprz, papryka i curry;
  • Tłuszcze spożywcze pochodzenia zwierzęcego;
  • Tłuste czerwone mięsa, takie jak wieprzowina, kiełbasa;
  • Unikać spożywania zbyt wielu różnych pokarmów podczas jednego posiłku;
  • Jarzyny strączkowe;
  • Owoce takie jak arbuz, melon, winogrona, dojrzałe persymony, cytryny, owoce cytrusowe;
    warzywa takie jak boćwina, kalafior, brokuły.

Leczenie i naturalne środki przeciwko nadkwaśności żołądka

Wśród głównych fitoterapeutycznych środków leczniczych możemy stosować:

  • malwa, która pomaga przeciwdziałać kwasowości żołądka;
  • fikus, który wspomaga trawienie i zmniejsza produkcję soków żołądkowych;
  • rumianek, który pomaga przeciwdziałać skurczom, bólowi i pieczeniu;
  • kwiaty bach: które działają na zdrowie organizmu, nastrój i żołądek;
  • tradycyjna medycyna chińska: która utrzymuje, że pochodzenie płynów znajduje się w żołądku i że ten organ może być kontrolowany poprzez terapię akupunkturą, która działa bezpośrednio na strategiczne punkty, od których zaczyna się zaburzenie;
  • olejki eteryczne: używane do przywrócenia równowagi zarówno psychiki i emocji, oczywiście odpowiednie w obecności zaburzeń związanych z żołądkiem. W szczególności rumianek, anyż i
  • olejek cytrynowy;
  • wodorowęglan: jest to najbardziej znany naturalny środek, który pomaga złagodzić dokuczliwe dolegliwości, ale jednocześnie w krótkim czasie traci swoje dobroczynne działanie. Wodorowęglan nie jest zalecany w czasie ciąży, przy nadciśnieniu i problemach z nerkami, ponieważ zwiększa ilość wchłanianego sodu.

healthweb.pl - symptomy - objawy - diagnoza - leczenie

 

Dbaj o zdrowie z nami, odwiedź sklep faceandlook.com

face&look BOX - Low Fodmap - MY DIET FOOD BY ROKSANA ŚRODA

Autor: 
Artykuł Partnera

Dodaj komentarz

CAPTCHA
To pytanie sprawdza czy jesteś człowiekiem i zapobiega wysyłaniu spamu.