Zbawienne właściwości smacznych bakalii

Zbawienne właściwości smacznych bakalii


Fot. Shutterstock

Orzechy, suszone owoce, pestki to prawdziwe skarbnice witamin i minerałów. Urozmaicają smak wielu dań, dzięki nim możesz w mądry sposób zaspokoić zachcianki na „coś słodkiego”. Należy jednak pamiętać, że w trosce o własną figurę zjadamy je na sztuki, a nie garściami czy całymi opakowaniami.

Zarówno bakalie, jak i pestki możemy dodawać do potraw i spożywać między posiłkami jako przekąski. Są  dobrym sposobem zapobiegania wygłodzeniu i w konsekwencji zjadaniu byle czego i byle gdzie. Zanim sięgniesz po garść cukierków czy paczkę ciastek, które oprócz pustych kalorii zawierają utwardzony tłuszcz, syrop kukurydziany oraz wiele innych składników niekorzystnych dla zdrowia, bez wyrzutów sumienia sięgnij po bakalie.

Pamiętaj tylko, żeby unikać bakali w czekoladzie, cukrze, smażonych i solonych.

Suszone owoce i orzechy
Suszone owoce dzięki zawartości błonnika przeciwdziałają zaparciom. Dzięki witaminom i minerałom poprawiają stan skóry, wzmacniają włosy i paznokcie, zapewniają dużo energii i dobry stan całego organizmu.

Orzechy obniżają poziom cukru we krwi, pobudzają pracę mózgu, łagodzą stany depresyjne, zaspokajają dzienne zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe, które zmniejszają stężenie złego cholesterolu i zmniejszają prawdopodobieństwo ataku serca. Według najnowszych badań orzechy mają właściwości przeciwzapalne. Ich regularne spożywanie obniża wskaźniki stanu zapalnego tętnic i w znaczny stopniu zmniejsza negatywne efekty spożywania tłustych potraw.

Oto przykładowe wartości odżywcze wybranych bakalii:

  • Orzechy laskowe – bogate w kwas foliowy (szczególnie ważny dla kobiet w ciąży). Wzmacniają organizm. Są doskonałe dla osób pracujących umysłowo i przemęczonych. Porcja 10 g (ok.10 szt.) = 64 kcal
  • Orzechy nerkowca – idealne źródło żelaza i cynku. Porcja 10 g (ok.10 szt.) = 58 kcal
  • Orzechy włoskie – zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E, magnez. Poprawiają zdolność koncentracji i wydolność neuronów. Porcja 20 g (6 połówek) = 130 kcal
  • Migdały – to źródło białka (ok. 20 g/100 g). Bardzo polecane dla osób na diecie wegetariańskiej. Porcja 10 g (6 szt.) = 57 kcal
  • Pistacje – bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń, fosfor. Wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają cerę. Porcja 8 g (10 szt.) = 47 kcal
  • Orzechy brazylijskie – najlepsze źródło selenu, najsilniejszego przeciwutleniacza. Porcja 5 g (1 szt.) = 33 kcal
  • Pestki dyni – szczególnie zalecane mężczyznom ze względy na cynk (ważny dla prostaty), osobom z trądzikiem i słabymi włosami. Dzięki luteinie wpływają dobrze na mózg i układ nerwowy. Porcja 14 g (łyżka) = 78 kcal
  • Pestki słonecznika – źródło witaminy E, magnezu, miedzi (ważnej w tworzeniu krwi). Zawierają dużo witaminy B1. Porcja 14 g (łyżka) = 79 kcal
  • Suszone morele – zawierają prowitaminę A, potas, żelazo, wapń, bor. Zalecane przy nadkwaśności żołądka. Porcja 30 g (3 szt.) = 84 kcal
  • Suszone  śliwki – zawierają pektyny, które spowalniają proces wchłaniania węglowodanów. Porcja 45 g (3 szt.) = 120 kcal
  • Figi – najlepsze źródło wapnia ze wszystkich produktów roślinnych (3 szt. = szklanka mleka). Ze wszystkich owoców suszonych zawierają najwięcej błonnika. Porcja 35 g (sztuka) = 100 kcal
  • Rodzynki – zawierają kwasy organiczne i błonnik. Przyczyniają się do powstawania korzystnej flory bakteryjnej. Porcja 28 g (2 łyżki) = 83 kcal
Udostępnij:
0