Zdrowa dieta wegetariańska

Zdrowa dieta wegetariańska

Samo zdrowie

Dieta jarska w wersji, którą znamy dzisiaj, wywodzi się z XIX w. Dawniej oparta głównie o przesłanki filozoficzne, dziś jest raczej stylem życia. To nie tylko wybór tych, którzy nie chcą krzywdzić zwierząt, ale także planujących schudnąć czy po prostu odżywiać się świadomie i zdrowo. Badania pokazują, że osoby niejedzące mięsa rzadziej zapadają na choroby serca, nowotwory, nadciśnienie czy osteoporozę. Podstawą jest jednak urozmaicenie jadłospisu oraz ciekawość w odkrywaniu kulinarnych bogactw smaków.

Nie tylko sałata

Wbrew powszechnej opinii, dania wegetariańskie nie muszą być trudne w przygotowaniu
i pozbawione smaku. Jednak taka zmiana w stylu odżywiania się wymaga wiedzy
i zaangażowania w przygotowanie odpowiednio zbilansowanych potraw. Przy zachowaniu zdrowego rozsądku – także jarskie posiłki zapewnią komplet niezbędnych witamin
i minerałów, a często są bardziej urozmaicone niż ich mięsne odpowiedniki.

Nieocenionym źródłem białka są rośliny strączkowe, takie jak groch, bób, cieciorka, fasola czy soczewica. Wartościowe białko, a także liczne składniki mineralne, witaminy
z grupy B i błonnik – powinny przekonać do nich każdego, a w szczególności osoby na diecie wegetariańskiej. Chcąc dostarczyć odpowiednią ilość białka, wiele osób sięga głównie po soję. Należy stosować ją jednak zamiennie z innymi produktami, gdyż spożycie jej w zbyt dużych ilościach, może być szkodliwe dla zdrowia.

Choć wiele się mówi o konieczności codziennego spożywania warzyw i owoców, nadal jemy ich zbyt mało. Wegetarianie powinni sięgać po min. 80 dkg warzyw i owoców dziennie. Komponując posiłek warto uzupełniać je lekkostrawnymi węglowodanami podchodzącymi z produktów zbożowych takich jak kasze czy ryże, co pozwoli zapewnić potrzebną do działania energię. Jajka, mleko i jego przetwory – tych produktów nie może zabraknąć w codziennej diecie, aby dostarczyć do organizmu potrzebny wapń. Warto uzupełnić go także sięgając po warzywa takie jak brokuły, kapusta czy wspomniany już wcześniej groch.  

A gdy brak Ci czasu…

Zbilansowaną i urozmaiconą dietę łatwo utrzymać, kiedy lodówka jest pełna różnorodnych składników, a my dysponujemy odpowiednią ilością wolnego czasu. Zapracowanie, wakacyjny wyjazd czy brak czasu
na zrobienie dużych zakupów, nie powinny stać się jednak usprawiedliwieniem i przyczyną rezygnacji ze zdrowych zwyczajów. W takich sytuacjach na ratunek przychodzą gotowe Dania Babci Zosi firmy SyS. Jarosze, ceniący naturalne składniki, mogą bez wahania sięgać po produkty z tej serii, gdyż wszystkie są polecane osobom na diecie wegetariańskiej. Koperkowa, żurek, grochowa lub zupa z soczewicą – to tylko niektóre proponowane pomysły. Przygotowywane na bazie suszonych warzyw, zachowują ich smak i wartości odżywcze. W serii Dania Babci Zosi firmy SyS odnajdziemy także zdrowe kasze w różnorodnych, ciekawych połączeniach np. kasza jęczmienna z soczewicą czy kasza gryczana z warzywami, które stanowią prostą, smaczną i lekkostrawną potrawę. Łatwe do przygotowania, sprawdzą się jako pomysł na szybki i zdrowy obiad lub posiłek podczas urlopu – nawet z dala od własnej, wygodnej kuchni. Dla tych, którzy mają ochotę na sycące, a zarazem ciekawe danie główne, idealne będą tradycyjne polskie placki ziemniaczane z dodatkiem wracającego do łask szpinaku, będącego jednym z bardziej cenionych przez wegetarian warzyw.

Udostępnij:
0