Zdrowa i pyszna żurawina

Zdrowa i pyszna żurawina

 

O dietycznych i zdrowotnych zaletach żurawiny opowiada nam Karolina Jaworska, dietetyk, Poradnia Sekrety Diety, www.sekretydiety.pl układamy najlepsze diety przez Internet

Żurawina poprawia przemianę materii i jest bogata w błonnik, więc z powodzeniem może być wykorzystywana w dietach odchudzających. Suszona, szczególnie bez dodatku cukru, może stać się pyszną i zdrową przekąską dla dzieci, alternatywą dla słodyczy.

Tak jak większość owoców, żurawina pośrednio korzystnie wpływa na skórę. Zawarte w niej antyoksydanty chronią skórę przed przedwczesnych starzeniem się, karotenoidy poprawiają koloryt, witaminy przywracają skórze zdrowy wygląd, błonnik działa „odtruwająco”.

Owoce żurawiny od lat stosowane były w medycynie naturalnej w leczeniu zakażeń układu moczowego. Przekonanie o ich przeciwbakteryjnych właściwościach znalazło potwierdzenie w badaniach naukowych. Żurawina może być też pomocna w profilaktyce wrzodów żołądka i chorób dziąseł. Ze względu na hamowanie powstawania kamieni nerkowych, polecana jest też chorym na kamicę nerkową.

Obecne w owocach flawonoidy (antocyjany, flawonole, antocyjanidyny) wspomagają leczenie chorób nowotworowych, dlatego żurawina powinna stać się składnikiem diety każdego, kto kompleksowo dla o zdrowie. Związki fenolowe korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu chronią nas przed miażdżycą, pośrednio zmniejszają ryzyko zawałów i udarów.

Żurawina wykazuje działanie antybiotykopodobne i przeciwwirusowe oraz zawiera dużo witaminy C, dlatego warto sięgać po jej owoce zimą, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje.

 

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I SOSEM Z WIŚNI

Ciasto: 2 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, masło (250 g), 2-3 jaja, szklanka suszonej żurawiny

Sos: 2 szklanki mrożonych albo świeżych wiśni, pół szklanki cukru

Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto – mieszamy mąkę z cukrem, potem dodajemy miękkie, pokrojone na kawałki masło i jaja (będzie bardzo, bardzo słodkie i kaloryczne). Wyrabiamy krótko, tylko tak, żeby składniki się wymieszały, pod koniec dodajemy suszoną żurawinę. Na pół godziny zostawiamy ciasto w lodówce. W tym czasie robimy sos z wiśni. Leciutko podsmażamy owoce w rondelku o grubym dnie i przez mniej więcej pół godziny dusimy na bardzo małym ogniu, dodając cukier (cukru może być mniej, każdy musi ocenić to indywidualnie – pamiętajmy, że ciasto jest zdecydowanie słodkie). Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kilka porcji i formujemy w małe krążki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut. Podajemy ciepłe z ciepłym sosem. Ciastka można też podać z lodami.

PRZEPIS NA SOS ŻURAWINOWO-ROZMARYNOWY

250 g świeżych lub mrożonych żurawin, ziele angielskie, niewielka gałązka rozmarynu, 50 g brązowego cukru, 50 ml wody, 50 ml nalewki żurawinowej lub wiśniowej

Przygotowanie: Do garnka wrzucamy żurawinę, ziele angielskie, rozmaryn (odkładamy kawałek do dekoracji), cukier, nalewkę i wodę. Podgrzewamy ostrożnie aż cukier się rozpuści, potem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając aż żurawina puści sok, a sos zgęstnieje. Wyjmujemy gałązkę rozmarynu i odstawiamy sos do ostygnięcia. Sos można podawać do różnych mięs, np. tak jak na zdjęciu – do steków z wołowiny i opiekanych ziemniaczków.

Dziękujemy Wam za Wasze przepisy na dania z żurawiną, które przesłaliście na naszą prośbę! Drobny upominek za przesłanie przepisu na kaczkę z żurawiną i miodem otrzymuje Magdalena J.

Udostępnij:
0