Face&Look > ZDROWIE > Zdrowa i pyszna żurawina

Zdrowa i pyszna żurawina

Żurawina nie nadaje się do jedzenia na surowo – jest mocno kwaśna (witamina C!) i dosyć twarda. Suszona staje się pyszną przekąską i dodatkiem do musli. Można ją dodawać do ciast i ciasteczek, przerabiać na konfitury i dżemy. No i oczywiście żurawina fantastycznie komponuje się z mięsem – można ją dodać do pieczenia, albo na jej bazie przyrządzić sos lub chutney.

 

O dietycznych i zdrowotnych zaletach żurawiny opowiada nam Karolina Jaworska, dietetyk, Poradnia Sekrety Diety, www.sekretydiety.pl układamy najlepsze diety przez Internet

Żurawina poprawia przemianę materii i jest bogata w błonnik, więc z powodzeniem może być wykorzystywana w dietach odchudzających. Suszona, szczególnie bez dodatku cukru, może stać się pyszną i zdrową przekąską dla dzieci, alternatywą dla słodyczy.

Tak jak większość owoców, żurawina pośrednio korzystnie wpływa na skórę. Zawarte w niej antyoksydanty chronią skórę przed przedwczesnych starzeniem się, karotenoidy poprawiają koloryt, witaminy przywracają skórze zdrowy wygląd, błonnik działa „odtruwająco”.

Owoce żurawiny od lat stosowane były w medycynie naturalnej w leczeniu zakażeń układu moczowego. Przekonanie o ich przeciwbakteryjnych właściwościach znalazło potwierdzenie w badaniach naukowych. Żurawina może być też pomocna w profilaktyce wrzodów żołądka i chorób dziąseł. Ze względu na hamowanie powstawania kamieni nerkowych, polecana jest też chorym na kamicę nerkową.

Obecne w owocach flawonoidy (antocyjany, flawonole, antocyjanidyny) wspomagają leczenie chorób nowotworowych, dlatego żurawina powinna stać się składnikiem diety każdego, kto kompleksowo dla o zdrowie. Związki fenolowe korzystnie wpływają na poziom cholesterolu we krwi, dzięki czemu chronią nas przed miażdżycą, pośrednio zmniejszają ryzyko zawałów i udarów.

Żurawina wykazuje działanie antybiotykopodobne i przeciwwirusowe oraz zawiera dużo witaminy C, dlatego warto sięgać po jej owoce zimą, gdy jesteśmy szczególnie narażeni na infekcje.

 

PRZEPIS NA KRUCHE CIASTECZKA Z ŻURAWINĄ I SOSEM Z WIŚNI

Ciasto: 2 szklanki mąki, ¾ szklanki cukru, masło (250 g), 2-3 jaja, szklanka suszonej żurawiny

Sos: 2 szklanki mrożonych albo świeżych wiśni, pół szklanki cukru

Przygotowanie: Najpierw robimy ciasto – mieszamy mąkę z cukrem, potem dodajemy miękkie, pokrojone na kawałki masło i jaja (będzie bardzo, bardzo słodkie i kaloryczne). Wyrabiamy krótko, tylko tak, żeby składniki się wymieszały, pod koniec dodajemy suszoną żurawinę. Na pół godziny zostawiamy ciasto w lodówce. W tym czasie robimy sos z wiśni. Leciutko podsmażamy owoce w rondelku o grubym dnie i przez mniej więcej pół godziny dusimy na bardzo małym ogniu, dodając cukier (cukru może być mniej, każdy musi ocenić to indywidualnie – pamiętajmy, że ciasto jest zdecydowanie słodkie). Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na kilka porcji i formujemy w małe krążki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut. Podajemy ciepłe z ciepłym sosem. Ciastka można też podać z lodami.

PRZEPIS NA SOS ŻURAWINOWO-ROZMARYNOWY

250 g świeżych lub mrożonych żurawin, ziele angielskie, niewielka gałązka rozmarynu, 50 g brązowego cukru, 50 ml wody, 50 ml nalewki żurawinowej lub wiśniowej

Przygotowanie: Do garnka wrzucamy żurawinę, ziele angielskie, rozmaryn (odkładamy kawałek do dekoracji), cukier, nalewkę i wodę. Podgrzewamy ostrożnie aż cukier się rozpuści, potem gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, mieszając aż żurawina puści sok, a sos zgęstnieje. Wyjmujemy gałązkę rozmarynu i odstawiamy sos do ostygnięcia. Sos można podawać do różnych mięs, np. tak jak na zdjęciu - do steków z wołowiny i opiekanych ziemniaczków.

Dziękujemy Wam za Wasze przepisy na dania z żurawiną, które przesłaliście na naszą prośbę! Drobny upominek za przesłanie przepisu na kaczkę z żurawiną i miodem otrzymuje Magdalena J.

Dodaj komentarz

Komentarze

Masza

Sos z żurawiną do mięsa smakuje wybornie.Często jemy także chrzan z żurawiną.Swoją drogą narobiliście mi apetytu na te kruche ciastka:)

KAHA

OO taak ciasta z żurawiną to i ja bym zjadła... Ja lubię bardzo sok żurawinowy. Pycha!:)

dark_forest

Takie ciasteczka zamierzam zrobić i zabrać na majówkę! Smile

magggg

ja niestety nie przepadam za żurawiną ;(

kamila11207

w biedronce jest bardzo dobra żurawina i nie droga mniam !:)

francesca

Ja uwielbiam suszoną żurawinę, pycha Smile

angel3312

świetne przepisy, napewno wypróbuję.

PannaNaturalna91

Żurawina to bardzo cenny owoc, powinniśmy jej dużo jeść. Zawiera naturalne antyoksydanty dzięki czemu chroni nasz organizm przed starzeniem się Smile Więc dziewczyny wcinamy żurawinę Smile

minerwa

żurawinę dodaję też do ciasteczek owsianych (bez cukru i tłuszczu). Smakują wyśmienicie.

Masza

Zrobiłam Wasze kruche ciasteczka z żurawiną,jakoś podejrzanie szybko zniknęły z talerza,czyli smakowały.

bbo

Ja uwielbiam żurawinę właśnie w takim wydaniu jak na zdjęciu: z mięsem!

Nina

najlepsza suszona Smile

sylwa88

żurawina na problemy z pęcherzem idealna Biggrin

dinkam

Mniam:) uwielbiam żurawinkę pod każda postacią. Zawsze kiedy tylko jadę w góry obowiązkowo muszę zjeść grilowanego oscypka z żurawiną - pycha:)))

mskrzypulec

Uwielbiam żurawinkę Smile

Ewelka00

uwielbiam żurawinę = przy każdej nadarzającej się okazji wykorzystuję ja w kuchni albo jem jako przekąskę Smile

helena1254

ja wypijam pofilaktycznie ze wzgledu na pęcherz

justajustyna

chciała bym spróbować świeżej bądź takiej niesłodzonej nie miałam okazji jej nigdzie dostać własnie w takiej postaci

kasiaa

Ja nie lubię żurawiny Smile

weronkaa84

Uwielbiam żurawinę pod każdą postacią, nawet w kosmetykach Smile Ma wiele zdrowotnych właściwości i jest bardzo pomocna w kobiecych dolegliwościach Smile

OLIWIA25

Zdecydowanie za rzadko jem żurawinę, musze to zmienić:)

bst

lubię

Agnieszka Niwińska

Często suszoną żurawinę dorzucam do sałatek.

Cameleonka

A ja widziałam ostatnio w warzywniaku świeżą żurawinę ale jej nie kupiłam, bo okazało się, że kompletnie nie mam pomysłu na jej przyrządzenie. Zastanawiam się jednak czy nie zaryzykować: może uda mi sie ją dobrze ususzyć? Grzybów w tym roku prawie nie zbierałam, a suszarka stoi... Smile Nie wiem tylko czy będzie smaczna.

annasus

Robię sos z żurawiną do mięsa Smile

Dorota Niewiadomska

Uwielbiam i szkoda że ta w sklepach jest dosładzana.

wampa

ja piję soczek żurawinowy

Cameleonka

Wykonałam właśnie pierwszy krok w kierunku zdrowia i kupiłam sadzonki żurawiny:)

JULA7

żurawina w ciasteczkach...hm musze sróbowac

monisiawal1980

Moja najlepsza przegryzka, na dodatek pełna zdrowia.

basiamiecz715

Zurawina to bogactwo witamin.Ja ją kocham do pasztetow pieczonych.

eliska

Uwielbiam sos żurawinowy do kaczki czy innego mięsa

Malinka23

często po nią sięgam Biggrin