Przygotowanie ciastek jest proste, więc do wspólnego pieczenia śmiało można zaprosić nawet najmłodsze dzieci! Przydzielenie im ważnych zadań, takich jak mieszanie, czy dosypywanie składników, układanie ciasteczek na blaszce, a potem wspólne oczekiwanie na gotowe ciasteczka i wielki finał, czyli jedzenie – to naprawdę doskonała zabawa i smakowita przygoda! Poniżej przepis na błyskawiczne ciasteczka owsiane z miodem i bakaliami, które podbiją podniebienia małych i dużych smakoszy słodyczy.
Składniki:
– 2,5 szklanki płatków owsianych
– 1 szklanka mąki
– 1 szklanka pełnoziarnistej kaszki z bananami Holle
– ½ szklanki mleka
– 2 jajka
– ok. 4 łyżki miodu
– 100 g masła klarowanego
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– posiekane rodzynki, śliwki, morele, pestki z dyni i słonecznika lub inne ulubione bakalie i ziarna
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać ze sobą w jednej misce, a jajka, mleko, miód w drugiej. Połączyć zawartości obu misek, dodać wszystkie składniki, wymieszać w misce łyżką. Jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodać roztopione masło klarowane. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160-170 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy dużą łyżką ciastka delikatnie zaokrąglając ich brzegi. Ciasteczka pieczemy przez ok. 8-10 minut, najlepiej w termoobiegu.
Wskazówka: Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste dodajemy więcej mleka
Porada: Bakalie dobieramy i siekamy odpowiednio drobno dostosowując wielkość i rodzaj do wieku dzieci.
fot. materiały prasowe