Znudziły ci się twoje ciasta? Wypróbuj nasze wielkanocne propozycje!

Znudziły ci się twoje ciasta? Wypróbuj nasze wielkanocne propozycje!

Babka migdałowa bez glutenu i bez laktozy

Składniki:
200g mąki migdałowej (migdały zmielone na mąkę) 
120g mąki ryżowej
3 duże jaja 
100g cukru trzcinowego
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 
pół łyżeczki sody oczyszczonej
100g Kasi 100% roślinnej bez laktozy 
1 łyżeczka cynamonu
100g cukru pudru
2 łyżki wody 
100g migdałów w cukrze do dekoracji 
 
Sposób przygotowania:
1. Jaja pomieszaj z cukrem trzcinowym i ubij je dobrze na puch. Następnie dodaj miękką kostkę do pieczenia Kasia i wszystko dokładnie wymieszaj.
2. Wymieszaj dokładnie w misce – bezglutenowy proszek do pieczenia, obie mąki, cynamon i sodę oczyszczoną.
3. Do masy jajecznej dodaj powstałą z mąki masę i dokładnie wymieszaj.
4. Całość przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i przez około 30 minut piecz. Po upływie tego czasu uchyl lekko drzwiczki piekarnika, by gotowe ciasto wystygło.
5. Następnie ucieraj cukier puder dodając do niego po odrobinie wodę – w efekcie powinien on być gładki i gęsty. Gotowe ciasto polej lukrem i przyozdób migdałami. 

Granatowy sernik

Składniki:
100g kostki do pieczenia Kasia 
150g mąki
100g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
3 żółtka jaj (L) 
700g twarogu sernikowego 
150g cukru
100g kostki do pieczenia Kasia 
3 jajka (L)
40g budyniu w proszku 
150ml grenadiny (syropu z granatów) 
150ml mleka
50ml mleka
2 tabliczki białej czekolady 
250g śmietany 18% 
1 granat 
 
Sposób przygotowania:
1. Wymieszaj w misce: proszek do pieczenia, mąkę, cukier, kostkę do pieczenia Kasia i żółtka jaj.
2. Przygotuj tortownicę o średnicy 26 cm i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Ciasto przesyp do formy i lekko dociśnij łyżką. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 15 minut.
3. W tym czasie przygotuj masę serową. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść. Ubij jajka z cukrem na puch. Dorzuć twaróg, proszek budyniowy i roztopioną kostkę do pieczenia Kasia.
4. Na koniec dodaj wymieszaną z mlekiem grenadinę. Tak przygotowaną masę przelej na podpieczony spód i piecz około 50 minut w 170°C. Na niższym „piętrze” piekarnika postaw naczynie z odrobiną wody – dzięki temu sernik nie będzie pękał podczas pieczenia.
5. Mleko podgrzej. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się wszystko rozpuści, a otrzymana masa będzie gładka. Dodaj śmietanę, wymieszaj.
6. Otrzymaną masę wyłóż na wierzch wystudzonego sernika i udekoruj nasionami granatu. Odstaw do lodówki na kilka godzin.

Mleczny mazurek z owocami

Składniki:
125g kostki do pieczenia Kasia 
250g mąki pszennej 
5 łyżek cukru pudru 
2 łyżki kakao 
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 jajko (M)
125g kostki do pieczenia Kasia 
0,25 szklanki mleka
0,25 szklanki cukru 
120g mleka w proszku 
100g serka śmietankowego 
1 mango 
2 kiwi 
4 truskawki 
 
Sposób przygotowania:
1. W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier puder, cukier wanilinowy, posiekaną kostkę do pieczenia Kasia i jajko. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj 2 łyżki wody. Ciasto przełóż na stół i zagnieć.
2. Następnie rozwałkowuj na cienki placek. Foremkę o wymiarach około 20 x 25 cm wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Ciastem wylep spód i boki foremki. Całość nakłuj widelcem. Wstaw do nagrzanego do 200 st.C piekarnika i piecz około 15 minut.
4. Mleko zagotuj z cukrem i wystudź. Miękką Kasię utrzyj na krem. Ciągle ucierając dolewaj cienkim strumieniem mleko z cukrem.
5. Następnie dodaj, małymi porcjami, mleko w proszku i serek. Cały czas ucieraj.
6. Gotowy krem wyłóż na wystudzone ciasto i równo rozprowadź. Przed podaniem udekoruj świeżymi owocami. 

Babka czekoladowo-orzechowa

Składniki:
200g mąki pszennej
100g orzechów laskowych
3 jajka (L)
150g kostki do pieczenia Kasia 
150g drobnego cukru 
100g czekolady
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
50g gorzkiej czekolady
50ml śmietanki 30% 
10g kostki do pieczenia Kasia 
garść czekoladowych cukiereczków do dekoracji 
 
Sposób przygotowania:
1. Orzechy posiekaj drobno w blenderze. Czekoladę również drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i orzechami. Formę do babki wysmaruj Kasią i oprósz mąką.
3. Miękką kostkę do pieczenia Kasia utrzyj z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawaj po jednym jajku.
4. Następnie dodawaj mąkę z orzechami i rum. Na koniec wsyp czekoladę i delikatnie wymieszaj łyżką.
5. Ciasto przełóż do formy. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 50 minut w 180°C.
6. W rondelku podgrzej śmietankę z kostką do pieczenia Kasia. Dodaj czekoladę i mieszaj, aż masa będzie gładka i lśniąca. Otrzymaną polewą polej ciasto i udekoruj cukiereczkami. 


fot. materiały prasowe

 
Udostępnij:
0