Dzień Matki obchodzi się na całym świecie, ale warto wiedzieć, że 26 maja to data obowiązująca tylko w Polsce. W większości państw dzień ten świętuje się w drugą niedzielę maja, chociaż np. w Indonezji Dzień Mamy przypada 22 grudnia. Jednak niezależnie od daty, w każdym kraju dzieci w podobny sposób starają się sprawić, aby ich mamy poczuły się wyjątkowo. Oprócz kwiatów i upominków, warto sięgnąć po inspiracje kulinarne. Zrób mamie bukiet, ale nie z kwiatów, tylko z warzyw! Może to być np. smaczna i pożywna sałatka meksykańska z kabanosami, papryką, kukurydzą, sałatą i kolorowymi pomidorkami, którą podasz mamie na śniadanie lub lunch. – Aby sałatka była sycącym posiłkiem warto urozmaicić ją wędliną, np. kabanosami z ziarnami słonecznika i dyni. Mają one wysoką zawartość białka i skutecznie zaspokoją głód – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.
Meksykańska sałatka z kabanosami, papryką, kukurydzą, sałatą i pomidorami
Składniki:
- 1 paczka kabanosów z ziarnami słonecznika i dyni ZM Pekpol
- 20 kolorowych pomidorków koktajlowych
- 1 czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 paczka kolorowej mieszanki sałat
- 1 cytryna
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- ½ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- ½ łyżeczki oregano
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
Kabanosy przekroić na 4 części. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie warzywa pokroić w 1 cm kostkę. Zetrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć sok i wymieszać z 6 łyżkami oliwy, przyprawami i skórką z cytryny. Wymieszać wszystkie składniki sałatki z sosem, doprawić solą i pieprzem i posypać ziarnami słonecznika