ALTERNATYWNA KANAPKA Z INDYKIEM

ALTERNATYWNA KANAPKA Z INDYKIEM

Dzień przeciętnej Polki zazwyczaj zaczyna się od kanapki. W badaniu „Style śniadaniowe wśród Polek”, większość respondentek wskazała, że w dni powszednie wybiera właśnie ten rodzaj dania. Poranny posiłek jest zazwyczaj komponowany na bazie czterech grup produktów: wędlin, pieczywa jasnego i ciemnego oraz sera żółtego.

Skoro często sięgamy po kanapki to zadbajmy o ich różnorodność, bo jak wiadomo różne produkty są źródłem różnych składników odżywczych. W tym przypadku świetnie sprawdzą się suszone śliwki kalifornijskie. Alternatywą dla miłośników szynki i żółtego sera może być kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich. Przepis autorstwa Mariety Mareckiej.

Kanapka z pastą śliwkową i pieczonym indykiem w marynacie ze śliwek kalifornijskich

2 porcje, czas przygotowania: 35 minut + czas marynowania

Składniki:

Pierś z indyka (ok. 300 g)
10 śliwek kalifornijskich
1 łyżka świeżego imbiru
Sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu
Pasta:
½ szklanki śliwek kalifornijskich
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki dobrego ketchupu
1 łyżeczka sosu sojowego
Pieprz
Do podania:
4 kromki ciemnego pieczywa pełnoziarnistego
2 łyżeczki masła
2 liście sałaty

Przygotowanie:

•Kolendrę i kumin krótko prażymy na suchej patelni, aż ziarenka zaczną pachnieć.

• Następnie ucieramy je w moździerzu, dodajemy sól, pieprz i kurkumę.

• Mieszanką nacieramy pierś z indyka i odkładamy do lodówki.

• Śliwki i starty imbir zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, aż śliwki zmiękną na 15 minut.

• Do rękawa do pieczenia przekładamy indyka, zalewamy płynem spod śliwek i dorzucamy owoce. Całość można wstawić do lodówki na noc, żeby się zamarynowała. Następnie wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

• Śliwki na pastę zalewamy wodą, krótko podgrzewamy i odcedzamy.

• Czosnek przeciskamy przez praskę i razem z ketchupem, sosem sojowym i pieprzem dodajemy do śliwek. Miksujemy blenderem na pastę.

• Kromki pieczywa smarujemy masłem, układamy listki sałaty, na to plaster pieczeni z indyka. Całość smarujemy 1-2 łyżeczkami pasty i przykrywamy druga kromką pieczywa.

Udostępnij:
0