Składniki:
• 800 g dyni
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 200 g soczewicy czerwonej
• 100 g posiekanych śliwek kalifornijskich
• 1 średnia cebula
• 2 ząbki czosnku
• 2 cm kawałek imbiru
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• ½ łyżeczki papryki słodkiej
• 2 łyżki pestek słonecznika
• 2 łyżki siemienia lnianego
• 3 łodygi świeżego tymianku
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
• Dynię pokrój w kawałki, ułóż na papierze do pieczenia, posyp solą i świeżymi listkami tymianku. Dodaj łyżkę oliwy z oliwek, całość wymieszaj. Piecz przez 30-40 minut (do zmięknięcia dyni) w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
• Soczewicę ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
• Posiekaj cebulę, imbir, czosnek i przesmaż do zeszklenia na niewielkiej ilości oliwy.
• Do wyższej misy dodaj upieczoną dynię, ugotowaną soczewicę, podsmażoną cebulę, imbir, czosnek, pestki słonecznika, siemię lniane, paprykę, oliwę z oliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę.
• Do gotowej masy dodaj kawałki śliwek kalifornijskich, wymieszaj.
• Foremkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, lekko natłuść oliwą. Wylej masę do ¾ wysokości naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 30 minut pod przykryciem (folia aluminiowa). Po zdjęciu folii lekko natłuść wierzch pasztetu oliwą i piecz kolejne 20 minut.
* Z ilości masy z przepisu wyszły dwie foremki o wielkości 12,5 x 19 cm głębokość 4,5 cm. Jeśli macie większą foremkę o tej samej głębokości czas pieczenia powinien być ten sam, jeśli foremka będzie głębsza proponujemy wydłużyć czas pieczenia o 10-15 minut.