5 nasion, które wspaniale wpływają na zdrowie oraz wygląd

5 nasion, które wspaniale wpływają na zdrowie oraz wygląd

PESTKI DYNI – Są one naturalnym źródłem żelaza, które z kolei dodaje mnóstwo energii. Ponadto zawierają kwasy tłuszczowe oraz mnóstwo witamin. Są wspaniałym uzupełnieniem do sałatek i muesli. Bardzo dobrze sprawdzają się również jako samodzielna przekąska. Dodając  do nich ulubione przyprawy i trochę soli morskiej, a następnie prażąc przez kilka minut w piekarniku, możemy uzyskać chrupiącą przekąskę pełną wartości odżywczych, a nie pustych kalorii.

PESTKI GRANATU – Badania przeprowadzone przez Ramban Medical Centers w Hajfie udowodniły, że granat zawiera bardzo duże ilości sprzyjających zdrowiu substancji roślinnych o właściwościach przeciwutleniających i ma ich o wiele więcej niż inne, zbadane dotychczas owoce. Ten egzotyczny owoc zawiera całe mnóstwo tak zwanych polifenoli (tanin, flawonoidów), które nadają mu zresztą niepowtarzalny, cierpki aromat. Kierujący badaniami dr Michael Aviram uważa, że czerwony owoc granatu ma trzy razy więcej przeciwutleniaczy niż inne artykuły spożywcze, takie jak czerwone wino czy zielona herbata. Twierdzi także, że wysokie stężenie substancji przeciwutleniających w granatach pomaga zneutralizować wolne rodniki, tworzące się pod wpływem różnych czynników środowiskowych. Granat jest bogaty w bioaktywne substancje – potas, wapń i żelazo, a olej zawarty w jego pestkach posiada rzadko występujący w naturze, mocno skoncentrowany kwas punikowy. Zalicza się on do kwasów tłuszczowych omega 5, które także niszczą wolne rodniki i wzmacniają właściwości ochronne skóry. Badania przeprowadzone na uniwersytecie w Teksasie pozwoliły odkryć kolejne pozytywne właściwości tego owocu. Kierownik badań – prof. dr Robert A. Newman, uważa, że granat skutecznie wspiera leczenie stanów zapalnych.

SIEMIĘ LNIANE – Siemię lniane, albo inaczej – nasiona lnu zwyczajnego to zdecydowanie niedoceniany przez polskich konsumentów produkt spożywczy. Dodawany do potraw, spożywany w postaci naparów czy stosowany zewnętrznie wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego, chorób skórnych czy układu krążenia. Nasionka zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, których ilość porównywalna jest z zawartością tych kwasów w rybach. Ponadto są żródłem witaminiy B1, B6, kwasu foliowego, żelaza i magnezu.  Na szczególną uwagę zasługuje też ilość witaminy E, czyli naturalnego przeciwutleniacza, który usuwa z naszego organizmu wolne rodniki biorące udział w przebiegu procesów zapalnych,  także przy cukrzycy. Siemie liniane zawiera również błonnik pokarmowy, który bierze udział w obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Zawiera również:  fitoskładniki a głównie – fitosteryny, flawonoidy i fitoestrogeny. Siemię lniane jest jednym z najlepszych źródeł ligandów, które mają niebagatelne znaczenie w prewencji cukrzycy typu 2.

ZIARNA SEZAMU – Sezam stanowi bardzo bogate źródło wapnia, czyli pierwiastka, który ma ogromny wpływ nie tylko na stan kości i zębów, ale i funkcjonowanie całego organizmu. Bez niego kiepsko sprawuje się zarówno układ mięśniowy, jak i serce. Minerał chroni również przed osteoporozą. Solidna dawka magnezu w ziarnach sprzyja obniżeniu poziomu stresu, przywraca równowagę psychiczną i działa kojąco na nerwy. Białko w ziarnach tej rośliny ma prawie taką samą wartość jak to pochodzące z jajek. Sezam dostarcza też organizmowi wielu cennych witamin, m.in.: witamina A, która dba o sprawność widzenia i wpływa na kondycję skóry, paznokci oraz włosów; witamina E, która jest jednym z najsilniejszych antyutleniaczy, neutralizujący wolne rodniki, które mogą uszkadzać tkanki i przyspieszać proces starzenia się organizmu; oraz witaminy z grupy B , które wspomagają układ odpornościowy, poprawiają samopoczucie, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mózgu i są niezbędne w procesie przemiany białek.

ZARODKI PSZENNE – Są niezwykle cennym produktem w diecie i możnaje bez przesady nazwać naturalnym koncentratem multiwitaminowym, który dodatkowo zapewnia duże dawki związków mineralnych. Zarodki pszenne zawierają w takiej samej ilości co oczyszczona mąka od kilku do kilkudziesięciu razy więcej witamin i minerałów. Są również idealnym produkt dla osób na diecie, ponieważ zawierają dużo błonnika, przez co są bardzo sycące.

Udostępnij:
0