5 walentynkowych wariacji na temat deserów

5 walentynkowych wariacji na temat deserów

Ti amo, czyli włoskie wyznanie miłości

Wyraziste kakao, kremowa, serowa konsystencja i kwaskowaty smak świeżych owoców – to kwintesencja popularnego włoskiego deseru, który bardzo łatwo przygotujemy także w naszym domu. Wystarczy biszkopt, kostka do pieczenia, zmielony twaróg, bita śmietana i kilka innych dodatków, by wyczarować wypiek, który będzie wspaniale wyglądać i smakować. By poszczególne słodkie warstwy były dobrze widoczne, najlepiej serwować go w wysokich, przezroczystych szklankach lub deserowych pucharkach. 
 
Tiramisu z malinami
 
 
Składniki:
ser 3-krotnie mielony – 300 gramów
żółtka – 2 sztuki
cukier puder – 100 gramów
mała cytryna 
kostka do pieczenia Kasia – 60 gramów
śmietanka 30% – 250 mililitrów
kawa rozpuszczalna – 1 łyżka
likier kawowy – 1 łyżka
cukier – 2 łyżeczki
okrągłe biszkopty – 30 sztuk
maliny
 
Sposób przygotowania:
1. Kasię utrzyj z cukrem pudrem i żółtkami. Cytrynę umyj i zetrzyj z niej skórkę.
2. Kawę zalej szklanką gorącej wody, dodaj cukier i wymieszaj. Gdy przestygnie, wymieszaj z likierem.
3. Śmietankę ubij na sztywno. Masę żółtkową wymieszaj z serem, łyżeczką skórki ze startej cytryny skórki i ubitą śmietanką.
4. W otrzymanym ponczu kawowym mocz biszkopty i ułóż po kilka na dnie każdego z pucharków.
5. Na biszkoptach ułóż część masy serowej i warstwę malin. Przykryj ponownie masą serową i moczonymi w ponczu biszkoptami.
6. Całość przykryj resztą masy serowej. Oprósz kakao i udekoruj owocami i biszkoptami.

Mus to mus – szczególnie czekoladowy!

Czekoladowy mus to idealna propozycja dla wszystkich, którzy jednak nie są wyjątkowo przekonani do pieczenia. Kruchy spód z pokruszonych ciastek lub herbatników, a na nim trzy warstwy delikatnej pianki na bazie czekolady… czy jest ktoś, kto byłby się w stanie temu oprzeć? Schłodzone ciasto wystarczy przyozdobić odrobiną kakao lub startą czekoladą i mieszanką ulubionych owoców. Mmm, aż ślinka cieknie!
 
Ciasto z musem czekoladowym
 
 
Składniki:
kruche ciastka – 200 gramów
kostka do pieczenia Kasia – 250 gramów
czekolada deserowa – 150 gramów
czekolada mleczna – 150 gramów
czekolada biała – 200 gramów
śmietana 36% – 1200 mililitrów
żelatyna – 6 łyżeczek
woda – 1 szklanka
kakao lub starta czekolada do posypania
 
Sposób przygotowania:
1. Ciastka kruszymy ręcznie lub miksujemy blenderem i mieszamy ze 100 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia. Całość zagniatamy i wyklejamy ciastem spód tortownicy. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę deserową z kostką do pieczenia Kasia (50 g).
3. W mniejszej misce mieszamy 2 łyżeczki żelatyny z 1/3 szklanki wody. Kiedy żelatyna napęcznieje, podgrzewamy ją w gorącej kąpieli.
4. Ubijamy 400 ml śmietany, ale nie na sztywno. Dodajemy 2-3 łyżki śmietany do podgrzanej żelatyny, mieszamy i dodajemy wszystko do roztopionej czekolady i mieszamy z ubitą śmietaną.
5. Gotową masę przelewamy na kruchy spód do formy i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby stężało. W tym czasie przygotowujemy kolejne warstwy czekolady – najpierw mleczną, a na koniec białą. Mus powinien być gotowy po 2-3 godzinach, ale najlepiej zostawić go w lodówce na całą noc. Przed podaniem deser posypujemy kakao lub startą czekoladą.

Malinowa manna 

Kasza manna i maliny to sposób na smaczny, oryginalny, a przy tym lekki deser. Wystarczy dodać kakao, mleko i kostkę do pieczenia, a gotowe już ciasto polać syropem malinowym. Prosto, łatwo i przyjemnie – a na dodatek bez pieczenia! Specjalnie na walentynki.
 
Deser z kaszą manną i malinami
 
 
 
Składniki:
mleko – 750 mililitrów
cukier – 1 szklanka
kakao – 3 łyżki
kasza manna – 290 gramów
kostka do pieczenia Kasia – pół opakowania
płatki migdałowe – 1 opakowanie
konfitura malinowa
 
Sposób przygotowania:
1. Szklankę mleka wymieszać z kaszą manną. Resztę mleka wlać do garnka. Dodać cukier, kakao i Kasię.
2. Gdy całość się zagotuje, dodać kaszę manną z resztą mleka i gotować 3-5 min aż całość zgęstnieje, cały czas mieszając.
3. Zdjąć z ognia i dodać migdały.
4. Przelać do płaskiego naczynia, ostudzić, wstawić do lodówki. Po wyjęciu z lodówki pokroić w prostokąty. Podawać polane sosem malinowym.

W rytmie walca – sernik wiedeński

A gdyby tak w romantyczną, walentynkową podróż wybrać się tym razem do Wiednia? Wilgotny, puszysty sernik bez kruchego spodu to charakterystyczny wypiek, który w swojej klasycznej wersji wywodzi się właśnie ze stolicy Austrii. Kremowe ciasto na bazie twarogu z dodatkiem owoców zasmakuje w szczególności tym, którzy preferują nieco lżejsze, orzeźwiające warianty. Całość dopełni listek mięty, kandyzowane owoce lub sos waniliowy – tak przygotowany deser podbije serca (i podniebienia!) wszystkich miłośników słodkości.
 
Sernik wiedeński z borówkami
 
 
Składniki:
ser na sernik – 1 kilogram
jajka – 6 sztuk
kostka do pieczenia Kasia – 0,5 opakowania
cukier – 1 szklanka
cukier waniliowy – 1 opakowanie
kasza manna – 2 łyżki
skórka i sok z 1 pomarańczy
borówki – 250 gramów
budyń waniliowy – 1 opakowanie
mąka – 3 łyżki
 
Sposób przygotowania:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C (bez termo obiegu).
2. W misie ucieramy Kasię z cukrem na jednolita masę i dodajemy pojedynczo jajka w odstępach do połączenia się z masą.
3. Do masy wkładamy zmielony ser i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wsypujemy budyń i kasze mannę, mieszamy energicznie i bardzo dokładnie aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita masa bez grudek. Na koniec wlewamy sok i skórkę otartą z pomarańczy, mieszamy. Formę smarujemy Kasią i mąką. Masę serową przekładamy do formy. Wierzch posypujemy ½ przygotowanych borówek.
4. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180°C i od razu zmniejszamy temperaturę do 140°C (grzałka góra i dół). Pieczemy 80 minut, studzimy w uchylonym piekarniku przez ok. 20 minut, następnie wyjmujemy i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia na kuchennej kratce. Zajmie to około 2-3 godziny. Zimny sernik posypujemy pozostałymi borówkami.

Minisłodkości

Połączenie sernika i czekolady to sposób na przygotowanie wykwintnego deseru. Herbatnikowy spód, serowa masa, a na wierzchu śmietanka przyozdobiona świeżymi owocami – malinami, truskawkami, winogronami lub kawałkami brzoskwiń. Będzie słodko i smacznie, a przy tym elegancko – w sam raz na walentynki.
 
Czekoladowe miniserniczki
 
 
Składniki:
pokruszone herbatniki – 1 szklanka
kostka do pieczenia Kasia – 60 gramów
cukier – 1 łyżka
woda – 1 łyżka
kakao – 1 łyżka
twaróg sernikowy – 500 gramów
kostka do pieczenia Kasia – 50 gramów
cukier – 100 gramów
cukier wanilinowy – 1 łyżka
czekolada deserowa lub mleczna 
mąka ziemniaczana – 25 gramów
jajko 
śmietanka 36% – 100 mililitrów
maliny – 150 gramów
 
Sposób przygotowania:
1. Kasię podgrzej w rondelku razem z wodą, cukrem i kakao. Wymieszaj z pokruszonymi herbatnikami. Dno foremek do mufinek posmaruj Kasią i wyłóż małymi kółeczkami z papieru do pieczenia.
2. Masę herbatnikową wyłóż na dno foremek i lekko ugnieć łyżeczką. Piekarnik nagrzej do 200°C.
3. Miękką Kasię utrzyj z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkiem i twarogiem. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
4. Do masy serowej dodaj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę i jeszcze raz wymieszaj.
5. Masę serową wyłóż na ciasteczkowy spód. Formę wstaw do większej formy w piecu i piecz 10 minut. Następnie otwórz piekarnik. Do dużej formy w piekarniku wlej szklankę wody i zmniejsz temperaturę w piecu na 150°C i piecz jeszcze 20 minut. Lekko przestudź.
6. Brzegi serniczków oddziel od formy nożem i delikatnie je wyjmij z foremek. Ułóż na desce i odłóż na 2 godziny do lodówki. Śmietankę ubij na sztywno. Schłodzone serniczki udekoruj bitą śmietanką i malinami.


fot. materiały prasowe

 
Udostępnij:
0