Każdy z nich pełni w naszym organizmie istotną rolę, a bez nich tracimy całą naszą odporność. Pierwiastki te razem z witaminami są początkiem setek reakcji chemicznych i biochemicznych w naszym organizmie, które dają nam energię niezbędną do życia. Niektóre witaminy nasz organizm zdolny jest magazynować, ale minerały musimy mu dostarczać z zewnątrz za pośrednictwem odpowiedniego pożywienia w 5 zbilansowanych posiłkach.
ŻELAZO
Pierwiastek ten odpowiedzialny jest w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi w szpiku kostnym, wiąże dwutlenek węgla w hemoglobinie i transportuje go do płuc, skąd jest on usuwany. Jest on również składnikiem wielu enzymów i białek odpowiedzialnych za metabolizm organizmu. Bierze udział w syntezie DNA, niezbędnej do prawidłowej budowy skóry, włosów, paznokci oraz co najważniejsze – prawidłowego funkcjonowania systemu odpornościowego. Skutkiem niedoboru żelaza jest anemia i zespół przewlekłego zmęczenia. Żelazo znajdziemy w takich pokarmach jak: mięso, wątroba, ryby, żółtko jajka, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki.
MAGNEZ
Magnez to pierwiastek, który aktywuje około 300 enzymów, bierze udział w przemianach węglowodanów, białek i tłuszczów, uczestniczy w wytwarzaniu energii, syntezie białek i przemianach związków nukleinowych. Jony magnezowe stabilizują czynności błon komórkowych i w ważnych strukturach komórkowych. Aktywnie uczestniczą w pracy mięśni, w tym najważniejszego w naszym organizmie – serca. Magnez, zmniejszając przewodnictwo i pobudliwość mięśnia sercowego, przeciwdziała jego niedotlenieniu. Korzystnie wpływa również na układ krążenia działając rozszerzająco i ochronnie na naczynia krwionośne, pełni rolę naturalnego czynnika przeciwzakrzepowego. Nie bez przyczyny jon magnezu określa się mianem jonu neurotropowego.
Zmniejsza on pobudliwość nerwowomięśniową oraz wpływa na włókna nerwowe układu autonomicznego. W efekcie magnez uspakaja, pomaga regenerować siły psychiczne organizmu.
Magnez znajdziemy w wielu produktach żywnościowych, ale jego zawartość jest bardzo zróżnicowana, od niewielkich ilości w większości owoców, części warzyw czy niektórych produktach mlecznych, do znaczących ilości znajdujących się w kaszy gryczanej, nasionach roślin strączkowych, orzechach, kakao, czekoladzie gorzkiej i w ciemnym pieczywie. Dobrym źródłem magnezu mogą być również wody mineralne, zwłaszcza wysoko zmineralizowane, i „twarda” woda pitna.
CYNK
Jest niezbędny do syntezy DNA i RNA, białek, insuliny i nasienia, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego oraz do aktywacji ponad 80 enzymów. Uczestniczy w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy, białek i alkoholu. Jego obecność chroni nas przed wolnymi rodnikami, odpowiada za poczucie smaku i węchu. Cynk znajdziemy w chudym mięsie, mące pełnoziarnistej, owocach morza. Skutkiem niedoboru tego pierwiastka jest spadek odporności na infekcje, trudności w gojeniu się ran oraz brak regeneracji po wysiłku fizycznym.
POTAS
Jest najważniejszym kationem płynu wewnątrzkomórkowego oraz w mniejszej ilości znajduje się w płynie pozakomórkowym. Reguluje równowagę wodną organizmu i utrzymuje prawidłowy rytm serca oraz wpływa na równowagę kwasowo-zasadową i utrzymują właściwe ciśnienie osmotyczne. Ułatwia jasne myślenie polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen, pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii. Jest niezbędny do syntezy białek, bierze także udział w metabolizmie węglowodanów.
Potas tracimy z organizmu w sytuacji biegunki, niewydolność krążenia. Cukrzycy, marskości wątroby.
Niedobór tego pierwiastka objawia się zaparciami, utratą apetytu, skurczem jelit, bólami głowy, skurczem mięśni, omdleniami, zaburzeniami koncentracji oraz uczuciem znużenia.
Źródłem potasu są rośliny strączkowe, orzechy, kolorowe warzywa i owoce. Duże jego ilości zawierają owoce cytrusowe, banany, melon, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki.
Te 4 tak potrzebne nam pierwiastki musimy codziennie dostarczać naszemu organizmowi. Jest to tylko możliwe w momencie, kiedy zastosujemy bardzo zróżnicowaną dietę. Oczywiście zawsze możemy je uzupełniać farmakologicznie, ale należy pamiętać, aby żelazo, magnez, cynk i potas miały najwyższy wskaźnik wchłanialności, wówczas będą równie pożyteczne jak te z naturalnej żywności.