Co zabrać ze sobą na urlop, by cieszyć się smakiem ulubionej kawy?

Co zabrać ze sobą na urlop, by cieszyć się smakiem ulubionej kawy?

Kawosze, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez ulubionej „małej czarnej”, wiedzą jakim problemem może okazać się jej zakup w czasie wakacyjnego wyjazdu. Napoje podawane w hotelowych restauracjach czy przydrożnych lokalach gastronomicznych, nie zawsze spełniają nasze oczekiwania. Wybierając się na pieszą wędrówkę czy spędzając dzień na plaży, musimy liczyć się także z faktem, że w miejscu naszego wypoczynku zabraknie lokalu, gdzie można kupić kawę na miarę naszych potrzeb. Jeśli przewidujemy tego typu kłopoty, warto samodzielnie zadbać o „małą czarną” na wakacyjnych szlakach. Dzięki wykorzystaniu praktycznych akcesoriów, możemy delektować się pyszną kawą na każdym etapie podróży.

Na szlak lub na plażę

Gdy we znaki dają się nam wysokie temperatury, a zaplanowane aktywności wykluczają możliwość wizyty w kawiarni, warto mieć ze sobą orzeźwiający napój. Mrożoną kawę, ze względu na sporą różnicę temperatury względem otoczenia, najlepiej przechowywać w termosie. Jeśli planujemy całodniowy wypad lub idziemy na szlak większą grupą, warto wyposażyć się w model o pojemności 1500 ml. Za pojemnikiem o dużej objętości przemawia również funkcjonalność – im jest on większy, tym dłużej utrzymuje temperaturę. Mrożona kawa pozostanie dłużej zimna, jeśli wypełnimy nią cały termos. W przypadku modelu ze stali nierdzewnej, niską temperaturę pomoże utrzymać również wstawienie go na 10 minut do zamrażalnika przed wlaniem zawartości.

CZY WIESZ JAK… przygotować klasyczną włoską kawę mrożoną?

Świeżo zaparzoną kawę, mleko, kostki lodu i odrobinę syropu smakowego wlewamy do shakera. Następnie energicznie potrząsamy, aż do momentu roztopienia się lodu. Przelewamy do wcześniej schłodzonego termosu i gotowe!

Pod namiot…

Jeśli zaplanowana forma spędzenia wakacji zakłada zorganizowanie ogniska, do przygotowania „małej czarnej” może posłużyć nam kafetiera. – Zaparzanie kawy tym sposobem jest niezwykle proste i skuteczne. Mimo polowych warunków zyskujemy świeży i aromatyczny napój – tłumaczy Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. –Przygotowanie naparu rozpoczynamy od wlania wody do dolnej części urządzenia do poziomu poniżej zaworka. Następnie wsypujemy kawę na sitko, nie ubijając jej i nie ugniatając. Skręcamy urządzenie i stawiamy na ogniu na około 4 minuty – dodaje. Chcąc wykorzystać ognisko jako źródło ciepła, kafetierę najbezpieczniej postawić na żarze nieco z boku lub użyć rusztu z grilla. W ten sposób wyeliminujemy ryzyko zbytniego nagrzania się urządzenia. Należy uważać aby plastikowe elementy naszej kafetiery nie stopiły się.

lub na postojach w trasie

Kafetiera to także praktyczne rozwiązanie dla osób, które planują długą podróż samochodem. Zamiast zatrzymywać się na przydrożnych stacjach benzynowych, możemy przygotować aromatyczną kawę w aucie. Jej zaparzenie umożliwi nam specjalny model urządzenia, pozwalający na podłączenie do ładowarki samochodowej. Niezależnie od tego, czy kawę będziemy parzyć w samochodzie czy na ognisku, należy pamiętać, że źle przechowywany produkt bardzo szybko traci swój aromat. Aby mieć pewność bogatego smaku „małej czarnej”, w podróż warto zabrać mniejsze opakowania np. 250 g. Alternatywą jest przechowywanie samodzielnie zmielonej kawy w szczelnym opakowaniu, które zminimalizuje ryzyko jej zwietrzenia – w foliowej torebce z zamkiem błyskawicznym bądź słoiku typu „wek”, gdzie zamknięcie zabezpieczone jest specjalną , gumową uszczelką.

Na camping lub do pensjonatu

Jeśli chcemy zapewnić sobie smaczną kawę w pensjonacie lub polu campingowym, warto zastanowić się nad zabraniem kompaktowego ekspresu. Szczególnie jeśli jedziemy samochodem, a niezbędne rzeczy nie zajmują całego bagażnika. – W czasie wakacyjnego wypoczynku sprawdzą się modele w pełni mobilne, które ze względu na niewielkie wymiary, wagę oraz trwałą obudowę można łatwo przewozić – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Komfort użytkowania w podróży zapewni ekspres kapsułkowy, niewymagający każdorazowego ustawiania parametrów i gotowy do użycia natychmiast po włączeniu wtyczki do prądu. Decydując się na jego zakup, warto wybrać urządzenie w zestawie z  kapsułkami, gdzie każda z nich zapakowana jest indywidualnie w hermetycznie, foliowe opakowanie. Taki wybór gwarantuje nam bowiem przygotowanie świeżej, aromatycznej kawy bez względu na miejsce pobytu – dodaje. Jeśli udajemy się do krajów z inną wtyczką niż nasza, należy też pamiętać o zabraniu specjalnego adaptera, który umożliwi nam podpięcie ekspresu do prądu.

Udostępnij:
0