Desery na bazie owoców i otrębów

Desery na bazie owoców i otrębów

Czekoladowe praliny z otrębami

Składniki

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 50 g masła
  • 100 g suszonych moreli pokrojonych w drobną kostkę
  • 200 g otrąb granulowanych
    z truskawkami Kupiec
  • kakao do obtoczenia

 

Przygotowanie

Czekoladę połamać do żaroodpornej miski i ustawić na garnku
z delikatnie gotującą się wodą. Dodać mleko i masło. Cały czas mieszając rozpuścić całość, zdjąć z garnka, dodać morele i otręby. Dokładnie wymieszać, odstawić do przestudzenia. Mokrymi rękami formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie obtaczać
w kakao.

 

Jabłka pod otrębową kruszonką

Składniki

  • 1,5 kg kwaśnych jabłek
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 100 g rodzynek
  • 5 łyżek otrębów granulowanych o smaku śliwki Kupiec
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 150 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g otrębów owsianych wysokobłonnikowych Kupiec
  • 1 szczypta soli

 

Przygotowanie

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Jabłka obrać, wydrążyć i pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski, skropić sokiem z cytryny
i posypać cynamonem. Dodać rodzynki
i otręby granulowane. Jabłka przełożyć
w natłuszczone naczynie do zapiekania. 
W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać jabłka. Piec
w rozgrzanym piekarniku przez około 30-35 min.

Udostępnij:
0