Liście babki smażone po chińsku
Swojską babkę kojarzymy z leczniczych właściwości. Ma działanie łagodzące, przeciwbakteryjne i hamuje krwawienie. W Polsce nie ma tradycji wykorzystywania jej w kuchni, ale pojawia się przepisach francuskich, chińskich i włoskich. Zamiast walczyć z jej obecnością na naszych trawnikach zjedzmy ją na obiad!
Składniki: 20 dkg babki zwyczajnej, papryczka chili, Łyżka ziaren pieprzu syczuańskiego, mały kawałek imbiru, 2 ząbki czosnku, cukier, ocet, 2 łyżki sosu sojowego, olej
Przygotowanie: Pokroić czosnek, papryczkę i imbir. Liście babki posiekać bardzo dokładnie, najpierw w poprzek, by w każdym liściu przeciąć włókna. Rozgrzać olej w woku. Gdy będzie już tak gorący, że zacznie dymić, wrzucić pieprz syczuański, imbir, czosnek i wlać sos sojowy, energicznie zamieszać, a po kilku sekundach wrzucić liście. Smażyć je krótko, tylko tyle, żeby się obkurczyły. Podczas smażenia intensywnie mieszać i przewracać w woku. Doprawić łyżką cukru i octu, jeszcze raz zamieszać i podać.
Szwedzka zupa różana
Na krzewach dzikiej róż widać teraz owoce. Jeśli w ogóle je wykorzystujemy, raczej robimy z nich konfitury. Szwedzi wymyślili różaną zupę…
Składniki: 3 szklanki owoców dzikiej róży, 10 dkg cukru, kilka łyżek migdałów, 2 i ½ l wody, łyżeczka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
Przygotowanie: Owoce umyć, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości, ciągle mieszając. Otrzymaną pakę przesączyć przez szmatkę, żeby pozbyć się pestek. Dodać cukier, mąkę i odrobinę wody. Znowu zagotować, rozlać do talerzy, posypać migdałami pokrojonymi w słupki.
Frytki z topinamburu
Topinambur to inaczej słonecznik bulwiasty. Też ma żółte kwiatki i jest blisko spokrewniony z naszym słonecznikiem. Można znaleźć go na poboczach leśnych dróg, na krawędziach polan, lubi doliny rzeczne. Można go piec i gotować jak ziemniaki – wymaga tylko nieco więcej czasu.
Składniki: 1 kg bulw topinamburu, 1 l oleju
Przygotowanie: Bulwy umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plastry. Nie trzeba ich obierać. Rozgrzać olej do ok. 180 st. C. Smażyć aż zrobią się brązowe.
Dzika kuchnia, Łukasz Łuczaj, wydawnictwo Nasza Księgarnia, cena 64,90 zł (zajrzyjcie na stronę wydawnictwa – tam książka jest teraz w bardzo korzystnej cenie).
Serdecznie polecamy Wam tę książkę! Są w niej nie tylko przepisy, ale także bardzo dużo informacji o dziko rosnących roślinach, również o ich niekulinarnych zastosowaniach. Można tu także przeczytać felietony autora – bardzo ujmujące.