Składniki:
- ½ kubka kaszy jaglanej
- 100 ml jogurtu (lub mleka, mleka roślinnego)
- 8-10 śliwek kalifornijskich pokrojonych w paski
- 1 łyżka nasion Chia
- 3 łyżki płatków migdałów uprażonych na suchej patelni
- garść malin
- kilka listków świeżej mięty do dekoracji
Przygotowanie: Odmierzoną kaszę jaglaną przekładamy na sitko, przelewamy wrzątkiem. Następnie przekładamy do garnka ok. 3-5 minut prażymy, zalewamy 250 ml zimnej wody (zasada stała przy gotowaniu kaszy jaglanej – proporcje 1:2, jedna porcja kaszy na dwie porcje wody). Na dużym gazie doprowadzamy kaszę do zagotowania, po czym zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy do wygotowania wody, zazwyczaj ok. 10 minut. Po wyłączeniu gazu do kaszy dodajemy łyżkę nasion Chia, całość mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kilka minut, w tym czasie kasza powinna dojść i być sypka.
Małą patelnię rozgrzewamy, na rozgrzaną, suchą patelnię wysypujemy płatki migdałów i prażymy ok. 2 minut.
Do miseczek przekładamy kaszę jaglaną, polewamy jogurtem (lub mlekiem, mlekiem roślinnym), posypujemy paskami śliwek kalifornijskich, malinami i płatkami migdałów, dekorujemy świeżą miętą. Smacznego!