JEJ WYSOKOŚĆ KASZA

JEJ WYSOKOŚĆ KASZA

Kasza to jadalne nasiona zbóż w postaci lekko rozdrobnionej lub pozbawionej twardej łuski. Kasza może być produkowana prawie ze wszystkich rodzajów zbóż. Najczęściej w tym celu stosuje się grykę, jęczmień lub proso.

– Szybkie i lekkie danie? Kasze będą do tego idealne, gdyż zależnie od rodzaju, potrzebują jedynie od dziesięciu do dwudziestu minut, aby były gotowe do spożycia. Możesz wybrać kaszę gryczaną, jęczmienną, mannę, jaglaną, kukurydzianą lub kuskus – każdy wybór będzie doskonałym 
i wartościowym posiłkiem, zwłaszcza jako składnik zbilansowanej diety. Kasze są naturalnym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, magnezu, cynku, żelaza i potasu. Warto zaznaczyć także, że kasza jest polecana osobom dbającym o linię, a także sportowcom. Dzięki zawartemu w niej białku przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej – przekonuje dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Anna Jelonek.

Według badań przeprowadzonych na potrzeby kampanii „Zboże smakuje i inspiruje”, ponad 75% Polek zgadza się ze stwierdzeniem, że „jesteś tym, co jesz”, a dla ponad 67% respondentek zdrowa dieta w głównej mierze kojarzy się z dietą „bogatą w wartości odżywcze”. Tymczasem zaledwie 3% spożywa codziennie produkty zbożowe, w tym kasze. Polki preferują 3 najbardziej popularne odmiany kaszy – jęczmienną, mannę i gryczaną. Ta ostatnia spożywana jest 2-3 razy w tygodniu przez blisko 24% badanych. Ale ponad 30% ankietowanych przyznało, że spożywa kaszę jaglaną, pęczak lub kuskus rzadziej niż 1 raz na tydzień, a prawie 40% nie jada w ogóle kaszy kukurydzianej.

– Kasze można wykorzystać na wiele sposobów. Są znakomitym dodatkiem do zup i drugich dań, 
a nawet deserów. Kasza gryczana dobrze smakuje z duszonymi i pieczonymi mięsami, grzybami, nadaje się do gołąbków czy zapiekanek. Kaszę jaglaną można zapiec z owocami lub przyrządzić z niej budyń. Duże pole do popisu daje kuskus – znakomicie pasuje do sałatek, grillowanych warzyw, deserów i zup. Zaletą tej kaszy jest to, że nie wymaga gotowania. Wystarczy zalać ją gorącą wodą i po chwili jest gotowa do spożycia – tłumaczy  dietetyk i ekspert kampanii „Zboże smakuje i inspiruje” Ania Jelonek.  

Zbożowe inspiracje Ani Jelonek

SAŁATKA Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ

 

Składniki:

100 g kaszy jęczmiennej
100 g sera typu feta
1 średni zielony ogórek (albo 1 duży ogórek kiszony)
Papryka czerwona
2 pomidory
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz do smaku
kolendra lub pietruszka

Przygotowanie :
•Przygotuj kaszę jęczmienną według wskazówek na opakowaniu.

•W tym czasie umyj ogórka, następnie pokrój w kosteczkę.

• Paprykę i pomidory umyj, następnie pokrój je w kostkę.

• Wymieszaj wszystkie składniki.

•Sałatkę przypraw do smaku solą, pieprzem i kilkoma listkami kolendry lub pietruszki.

•Dodaj łyżkę jogurtu i ponownie wymieszaj.

• Na wierzch połóż kawałki sera feta.
 

 

„Zboże smakuje i inspiruje” to druga edycja kampanii, w ramach której prowadzone są działania edukacyjne mające na celu propagowanie wiedzy na temat produktów zbożowych – makaronów, pieczywa, mąk, kasz i płatków. Zbożowe inspiracje i informacje o kampanii dostępne są na stronie http://kfpz.pl/blog-kampanii.

Program „Rola pieczywa i przetworów zbożowych w codziennej diecie II”  finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Organizatorem programu jest Krajowa Federacja Producentów Zbóż.

Udostępnij:
0