JESIENNA KRAINA MUTTI

JESIENNA KRAINA MUTTI

Oprócz słonecznego klimatu, aromatycznej śródziemnomorskiej kuchni, obfitującej w bogactwo warzyw, ziół, przypraw, doskonałych past i wędlin, czego jeszcze możemy pozazdrościć Włochom? Dzisiejszy zabiegany świat nie sprzyja  kultywowaniu rodzinnych tradycji i spotkań towarzyskich. Na wszystko mamy za mało czasu: na pracę, sen, miłość, rodzinę, wypoczynek, nie mówiąc już o wspólnym posiłku z najbliższymi. A jednak Włochom się to w jakiś sposób udaje. Choć żyją równie szybko jak my, znajdują czas dla rodziny i znajomych. Celebracja czasu poświęcanego rodzinie jest bardzo ważnym elementem ich życia. Wspólne jadanie posiłków, traktowane z wielkim szacunkiem i uwagą, jest charakterystyczne dla włoskiej rodziny. Nieśpieszne biesiadowanie to idealny  czas na integrację całej rodziny, możliwość wsparcia bliskich i rozwiązania dręczących ich problemów. Fantastyczne dania (z rodzimych, włoskich produktów), aromaty i atmosfera beztroski to doskonała oprawa jaka zawsze towarzyszy takim spotkaniom.

„Złote jabłko”

To dawna nazwa pomidora – pomi d’oro czyli złota kula, złote jabłko. Przywieziony w XVI w do Europy przez Hiszpanów, stał się podstawowym składnikiem większości europejskiej kuchni. Oprócz walorów smakowych i aromatycznych, pomidory mają wiele cennych składników niezbędnych dla naszego zdrowia: obfitują w witaminę C, sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoten, i witaminy: K, B1, B2, B6, PP, oraz kwasy: pantotenowy, foliowy, szczawiowy; biotynę oraz powszechnie znany likopen, który posiada właściwości antyoksydacyjne. Pomidory należą do warzyw chętnie wykorzystywanych w kuchni wielu narodów, jednak niewiele osób wie, że kiedyś były postrzegane jako warzywa trujące. Dzisiaj używamy ich do przyrządzania pożywnych sałatek, zup, past czy sosów będących okazją do przygotowania pełnowartościowego posiłku. Kochamy pomidory i wszystkie z nich przetwory: przeciery, sosy, passaty.

Historia smaku

Firma MUTTI to rodzinna przygoda, która trwa od ponad 100 lat i specjalizuje się w przygotowywaniu przetworów pomidorowych. Do produkcji używane są wyłącznie włoskie pomidory, specjalnie wyselekcjonowane i najwyższej jakości.
Historia rozpoczyna się ok. 1850 roku wraz z Giovannim Mutti, który należał do starej rolniczej rodziny z okolic Parmy. Giovanni odegrał rolę pioniera w swoim sektorze wykorzystując nowoczesną technologię agronomiczną (stosował np. zamianę pól uprawnych chroniąc tym samym glebę przed wyjałowieniem).
W 1899 roku wnuk Giovanniego – Marcellino – dał oficjalne podwaliny pod markę – stworzył firmę braterską o nazwie Fratelli Mutti zarejestrowaną w miejscowości Basilicanova. Zajmowała się ona przede wszystkim przetwarzaniem pomidorów. Dwanaście lat później „FratelliMutti” otrzymało złoty medal na Targach Rolniczych w Rzymie za produkcję próżniowych koncentratów. W 2001 roku, po wielu badaniach kontraktacji i umów z dostawcami, gleby i owoców, marka MUTTI otrzymała atest potwierdzający,  że do wyrobu jej produktów nie używa się żywności genetycznie modyfikowanej. Mutti kontroluje każdy etap produkcji począwszy od kontroli upraw. Pomidory przetwarzane są w ciągu kilku godzin od momentu dostarczenia do fabryki. I właśnie dlatego są takie pyszne!

Top produkty

PRZECIER POMIDOROWY MUTTI

 

 

Ma delikatną , gładką konsystencję, został wyprodukowany z pomidorów zebranych w optymalnej fazie dojrzałości. Ten wykwintny gęsty przecier wyprodukowano naturalnymi metodami przy użyciu świeżych włoskich pomidorów, które nasłonecznione na południowym słońcu dojrzewają słodkie i aromatyczne. Efekt końcowy w ustach jest nie do podrobienia: źródłowy aromat i naturalny słód tchnący z przetworów Mutti, jedynie osolonych, już po pierwszej degustacji przywiązują konsumentów na zawsze. Gęsta konsystencja przecieru gwarantuje, że nawet po rozcieńczeniu zachowuje smak i zapach świeżo zebranych pomidorów. Przecieru Mutti nie trzeba gotować, wystarczy go delikatnie podgrzać, jest dobrą alternatywą do klasycznego soku pomidorowego.

 

POMIDORY DROBNO KROJONE

 

Pomidory krojone – w 1970 roku firma Mutti jako pierwsza wylansowała taki produkt na rynek. Są to pomidory krojone, pozbawione skóry, z dużą zawartością suchej masy. Produkcja tego produktu przeprowadzana jest w sierpniu, ponieważ ten miesiąc jest bardzo korzystny ze względu na zbiory i przetwarzanie pomidorów.

PELATI

 

Pomidory bez skóry –  jeden z najbardziej rozpowszechnionych produktów na świecie pod względem wykorzystywania (pizza, sosy, zapiekanki). Do produkcji wykorzystuje się wyłącznie wyselekcjonowane warzywa. Pomidory wykorzystywane do produkcji mają podłużną formę i uprawiane są na południu Włoch.

Więcej produktów: www.northcoast.com.pl

Gnocchi po sycylijsku

 

Składniki dla 4 osób:

• 2 opakowania po 500g włoskich kopytek gnocchi
• 1 bakłażan
• 1 opakowanie sera mozzarella(125g)
• 1 opakowanie Mutti Passata(400g)
• 1 kieliszek białego wina
• 4 listki świeżej bazylii
• oliwa extra virgin
• szczypta chili
• natka pietruszki
• 3 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

• Umyj bakłażana. Pokrój na ćwiartki. 

• Na patelni podsmaż czosnek i bakłażana z odrobiną chili. Duś przez 20 minut, mieszając do czasu do czasu.

• Dodaj kieliszek białego wina, zamieszaj i pozwól, aby wino odparowało.

• Następnie dodaj Mutti Passatę, pokrojoną pietruszkę i listki bazylii.

• W międzyczasie ugotuj  włoskie kopytka w osolonej wodzie, odcedź.

• Zmieszaj ugotowane kopytka z sosem, dodaj kawałki sera mozzarella i całość delikatnie wymieszaj.
• Podawaj na ciepło.

 

Fusilli Pecorino

 

Składniki dla 4 osób:

• 1 paczka makaronu fusilli
• 300 g mielonej wołowiny
• 200 g kiełbasy
• 2 żółte cebule
• 1 marchewka
• 1 łodyga selera
• 1 ząbek czosnku
• 2 gałązki rozmarynu
• oliwa z oliwek
• 1 puszka(400g) pomidorów bez skóry – Mutti Polpa
• 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
• 50g sera Pecorino

Przygotowanie:

• Pokrój w grube kostki cebulę, seler, marchew i czosnek.
• Rozgrzej oliwę w naczyniu i podsmaż na niej warzywa wraz z rozmarynem.
• Dodaj pokrojoną kiełbasę i mielone mięso.
• Smaż na dużym ogniu przez około 10-15 minut, następnie dodaj kieliszek czerwonego wina oraz pokrojone pomidory bez skóry.
• Dopraw solą i, jeśli to konieczne, dodaj więcej wody do uzyskania sosu o bogatej konsystencji.
• Gotuj na małym ogniu przez około 40 minut, mieszając od czasu do czasu.

• Ugotuj makaron fusilli wg przepisu na opakowaniu.

Ugotowany makaron polej sosem i startym serem Pecorino. Podawaj na ciepło.

Lasagne a la Mutti

 

Składniki dla 4 osób:

• 300 g makaronu lasagne
• sos beszamelowy dla 4 osób
• 250 g mielonej wołowiny
• 1 cebula
• 1 seler

• 300 g przecieru pomidorowego Mutti Passata
• 1 pęczek pietruszki
• oliwa z oliwek
• 400 g sosu mięsnego z mieszanych mięs
• 6 łyżek tartego parmezanu

Sos mięsny:

• 250 g mielonego mięsa wieprzowego
• 1 marchew
• 200g przecieru pomidorowego Mutti Passata
• 1 szklanka czerwonego wina
• 2 ząbki czosnku
• oliwa
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

• Przygotuj sos mięsny i sos beszamelowy.

• Na dno formy wylej 1 łyżkę sosu beszamelowego i dwie łyżki sosu mięsnego.
• Wymieszaj sosy i nałóż pierwszą warstwę makaronu lasagne.
• Następnie przykryj pierwszą warstwę makaronu sosem mięsnym i znów nałóż warstwę makaronu.
• Ostatnią warstwę makaronu polej sosem beszamelowym i posyp startym parmezanem.
• Umieść formę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni i zapiekaj przez 30 minut.
• Po wyjęciu z piekarnika odstaw na około dziesięć minut.
• Podawaj na ciepło.

 

Udostępnij:
0