Konfitura malinowo-pomidorowa z bazylią
Pomidory z bazylią, owszem, ale próbowaliście połączyć je z malinami? To zaskakujące połączenie to kompozycja idealna, nasycona smakami lata. Jeśli dodamy mniej cukru (350 g), konfitura będzie bardziej wytrawna, doskonała do serów, mięs, można jej też używać do sosu BBQ. Jeśli cukru będzie więcej (500 g), można ją traktować jak klasyczną, słodką konfiturę do kanapek, herbaty, rogalików czy ciasteczek.
Składniki: 600 g pomidorów (ważonych po obraniu i usunięciu pestek), 400 g malin, 1 opakowanie Konfitur-Fix Diamant, 350-500 g cukru białego Diamant, 10-20 listków bazylii, 4 łyżki soku z cytryny.
Przygotowanie: Pomidory sparzyć, obrać, usunąć pestki, pokroić w kosteczkę. Wymieszać z malinami i sokiem z cytryny. Owocową masę przełożyć do garnka, wsypać Konfitur-Fix Diamant oraz cukier (350 lub 500 g w zależności od tego, jaki efekt chcemy osiągnąć). Całość doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 3 minuty. Przed końcem gotowania dodać posiekaną bazylię. Wyparzone słoiki napełnić konfiturą, zamknąć i odstawić na kilka minut do góry dnem.
Dżem z zielonych pomidorów
Przepis z fantastycznego bloga kulinarnego www.OlgaSmile.com. Do jego przygotowania potrzebne nam będą zielone pomidory. Jeśli sami je hodujecie, możecie na dżem przeznaczyć część jeszcze niedojrzałych owoców. Czasem można je też kupić pod koniec sezonu, gdy wiadomo już, że nie zdążą dojrzeć przed jesienią. Według autorki bloga ten zielony dżem pasuje idealnie do bagietek, bułek paryskich i francuskich rogalików.
Składniki: 1 kg zielonych pomidorów, 1 pomarańcza lub cytryna, 500-600 g cukru trzcinowego
Przygotowanie: Pomidory miksujemy razem ze skórką i pestkami. Masę przekładamy na patelnię, dodajemy sok i skórkę otartą z pomarańczy. Dżem smażymy 15 minut, a potem dodajemy cukier. Po dodaniu cukru smażymy kolejne 15-30 minut, często mieszając. Gorący dżem rozlewamy do wyparzonych słoików, zakręcamy mocno, odwracamy do góry dnem i studzimy pod przykryciem.
Więcej przepisów, inspiracji i pięknych zdjęć na www.OlgaSmile.com
Pikanty dżem z pomidorów i chili
Przepis z bloga galangal.blox.pl. Już dzięki samej nazwie bloga (galangal to krewniak imbiru, bardzo popularny w Azji) wiemy, że to będzie przepis w orientalnym klimacie. To zdecydowanie wytrawna pomidorowa wersja, będzie fantastycznym, pikantnym dodatkiem do azjatyckich dań.
Składniki: 500 g dojrzałych pomidorów, 2-4 papryczki chili (w zależności od tego, jak pikantny ma być dżem, zwolennicy ostro przyprawionych dań dadzą 4 papryczki razem z nasionami), 4 obrane ząbki czosnku, 2,5 cm świeżego korzenia imbiru, 30 ml sosu rybnego (nam pla), 310 g cukru, 100 ml czerwonego octu winnego (może to być też ocet z sherry).
Przygotowanie: Obieramy pomidory i kroimy je w 1 cm kostkę. Chili, czosnek i imbir miksujemy razem z sosem rybnym na papkę (wcześniej dobrze składniki posiekać). Tę papkę razem z cukrem i octem wrzucamy do szerokiego rondla, dodajemy pomidory i gotujemy delikatnie przez 30-40 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy dżem jest gotowy przekładamy go do wysterlizowanych słoiczków i zakręcamy.
Rada autorki: Niech Was nie zniechęci zapach sosu rybnego podczas smażenia, dżem nie będzie tak ani pachniał ani smakował.
Więcej intrygujących i przetestowanych przepisów na http://galangal.blox.pl/html