Mały poradnik dla amatorów procentowych trunków

Mały poradnik dla amatorów procentowych trunków

1. Otwarcie butelki wina bez korkociągu jest trudne, ale możliwe. Istnieją sposoby, aby obejść się bez niego. Pierwszym z nich jest wstrzyknięcie powietrza do środka butelki przez wkłucie strzykawki w korek, co spowoduje wypchnięcie go na zewnątrz. Drugim jest wbicie wkrętu w korek i wyciągnięcie go zaczepionym o metalową główkę widelcem.

2. Chłodne białe wino bez dodawania kostek lodu? Mamy na to sposób. Zamiast rozwadniać białe wino w kieliszku kostkami lodu, można wrzucić do niego kilka zmrożonych wcześniej białych winogron. Zapewni to utrzymanie smaku na wysokim poziomie, schłodzi napój oraz dodatkowo udekoruje lampkę wina.

3. Mylące się kieliszki przy stole są Twoim koszmarem? Oto rozwiązanie. Wystarczy przed wspólnym spotkaniem do nóżek kieliszków przywiązać kolorowe gumki. Każda osoba ma przypisany kolor, dzięki czemu ryzyko pomyłki się zmniejszy.

4. Potłuczone butelki w plecaku z całą pewnością nie są niczym miłym. Aby tego uniknąć, każdą butelkę należy włożyć do osobnej skarpetki. W taki sposób zabezpieczone szkło na pewno się nie potłucze.

5. Koneserzy piwa zgodnie twierdzą, że najlepiej smakuje ono, gdy jest schłodzone. Wystarczy trunek owinięty w zamoczony papierowy ręcznik włożyć na 15 minut do lodówki. Po wyciągnięciu możemy cieszyć się mocno schłodzonym napojem.

6. Połamane paznokcie przy próbie otwarcia puszki z napojem? To koszmar niejednej kobiety. Najłatwiejszym sposobem na zaradzenie temu jest… wykorzystanie gumki do włosów. Zaczepienie jednego jej końca o metalową zawleczkę i pociągnięcie w odpowiednim kierunku otwiera puszkę, nie zmuszając do natychmiastowej wizyty u manicurzystki.

7. Jak drink, to tylko z lodem. Zamiast zwykłej wody do foremki możemy wlać sok z cytryny i dodać listki mięty. Tak zmrożone kostki wrzucamy do drinków. Nowy, lepszy smak!

8. Otwierając lodówkę i próbując w niej zmieścić wszystkie zakupy na sobotni grill, żałujemy, że nie mamy dwóch lodówek. Oto sposób na zaoszczędzenie miejsca. Większą liczbę butelek w lodówce pomoże ułożyć klips do papieru. Montujemy go na półce i układamy piwa w piramidkę. W ten sposób zaoszczędzimy miejsce na inne rzeczy przeznaczone do schłodzenia.

9. Wylewające się ze wstrząśniętej puszki piwo potrafi zaskoczyć. Aby uniknąć oblania się trunkiem, przed otwarciem wystarczy opukać ścianki puszki.

 

***
Firma Pro-Log SA działa na polskim rynku od 1997 roku, a jej usługi od początku przeznaczone były dla firm z sektora alkoholowego. Swoim partnerom oferuje kompleksową obsługę logistyczną łańcucha dostaw, na którą składają się magazynowanie i obsługa logistyczna. Skład podatkowy PRO-LOG jest przeznaczony do obsługi napojów alkoholowych: wyrobów winiarskich, wyrobów spirytusowych (wódki, whisky, gin, brandy) i wyrobów pośrednich (porto, wermuty).

Udostępnij:
0