Małże w stylu Tarento (Cozze alle Tarantina)
Czas przygotowania – 30 min.
Czas gotowania – 15 min.
Składniki dla 4 osób:
1 kg małży
2 ząbki czosnku
100 ml białego wina
Garść natki pietruszki
Sól, pieprz
1puszka Cirio – pomidory bez skóry 400g
Sposób przygotowania:
• Małże dokładnie umyj.
• Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżeczki oliwy, dodaj ząbek czosnku i część posiekanej natki pietruszki.
• Dodaj małże i wino, poczekaj aż odparuje.
•Przykryj i gotuj przez 5 min.
• Usuń małże, które nie otworzyły skorupek.
• Odcedź, nie wylewaj sosu.
• Na rozgrzanej patelni podsmaż czosnek, dodaj pomidory w kawałkach Cirio, szczyptę soli i pieprz.
• Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 10 min.
• Następnie dodaj małże oraz sos.
• Delikatnie podgrzej, tak, aby niewielka ilość sosu odparowała.
• Przed podaniem dopraw jeszcze raz solą, pieprzem i świeżą natką pietruszki.
www.cirio1856.pl