Napar z suszonej kory drzewa lapacho jest od wieków wykorzystywany przez rdzenne plemiona Ameryki Południowej i Środkowej m.in. w leczeniu zakażeń oraz problemów trawiennych. Ogromna popularność oraz potencjalne właściwości zdrowotne specyfiku zainteresowały zachodnich naukowców, którzy przeanalizowali wpływ substancji zawartych w lapacho na ludzki organizm.
– Badania wykazały, że lapacho zawiera wapń, żelazo, magnez, mangan oraz potas. Dwoma głównymi składnikami aktywnymi jest lapachol i beta-lapachon. Herbatę tę można stosować przy chorobach wywołanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Trzeba podkreślić, że jest skuteczna wobec bakterii Helicobacter pylori, która wywołuje wrzody żołądka – mówi agencji informacyjnej Newseria Lifestyle inż. Ewelina Plewicka, specjalista ds. żywienia w przychodni MdMed.
Wyniki eksperymentów na zwierzętach z wykorzystaniem ekstraktu z lapacho sugerowały również, że ten naturalny środek leczniczy działa antynowotworowo. Badania na ludziach nie potwierdziły jednak tych przypuszczeń. Zauważono natomiast, że substancje zawarte w lapacho mogą wywołać nudności i biegunkę, zmniejszają krzepliwość krwi oraz negatywnie wpływać na rozwój płodu. Z tego względu stosowanie naparu z lapacho warto skonsultować z lekarzem prowadzącym.
– Nie powinno się przekraczać dawki 8 szklanek lapacho dziennie. Przeciwwskazaniem jest ciąża i okres karmienia. Małym dzieciom również bym nie polecała podawania tej herbaty. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe także powinny bardzo uważać i raczej nie stosować lapacho – dodaje Ewelina Plewicka.
Suszoną korę drzewa można nabyć w sklepach zielarskich oraz herbacianych. Wyciąg z lapacho jest dostępny również w formie tabletek oraz nalewki.
Źródło: Agencja Informacyjna Newseria Lifestyle
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłyście, koniecznie Polubcie nasz profil na FB. 🙂