Składniki:
• 5 śliwek kalifornijskich
• 3 daktyle
• 2 łyżki syropu klonowego
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka wody
• Szczypta soli (opcjonalnie)
• ¼ łyżeczki mielonych goździków
• 1 łyżeczka gorzkiego kakao
• ¼ łyżeczki mielonego kardamonu
• 75g orzechów włoskich
• 90g migdałów
• Pestki dyni i łyżeczka dżemu lub puree z czerwonych owoców do dekoracji
Przygotowanie:
• Orzechy i migdały rozdrobnij w malakserze, prawie na mąkę.
• Daktyle, śliwki, syrop klonowy i miód zmiksuj na gładką masę. W razie potrzeby dodaj łyżkę wody.
• Do masy śliwkowej dodaj orzechy oraz pozostałe składniki i miksuj, aż masa zacznie przypominać ciasto.
• Masę podziel na kulki wielkości orzecha włoskiego i formuj palce, na każdy palec przy pomocy niewielkiej ilości puree owocowego naklej pestkę dyni.
• Palce wiedźmy można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce do podania.