Penne z piniolami, anchois, bazylią i skórką pomarańczy

Penne z piniolami, anchois, bazylią i skórką pomarańczy

Bardzo podoba nam się idea, by tłuste majówkowe mięsne dania zastąpić od czasu do czasu czymś lżejszym. Na trwającą właśnie majówkę marka Malma proponuje włoski przysmak, który przygotujesz z łatwością i który oczaruje cię swoją świeżością. Oczywiście – na bazie makaronu.

 

W Polsce mamy dostep do wielu świetnych jakościowo produktów, które pozwola nam odwzorować smak włoskiej kuchni. Makarony Malma są przygotowywane z maki 100% Amber Durum, która zapewnia im idealna twardość – al dente. Świetnie nadaja sie one do włoskich potraw, ponieważdobrze oblepiaja sie sosem i wspaniale łaczą z pozostałymi dodatkami.

 

A oto przepis na szybkie danie z wykorzystaniem jednej z najpopularniejszych makaronowych form, czyli penne. Z piniolami, bazylią, skórką pomarańczy i anchois, ma rześki smak idealny na cieplejsze dni.

 

Składniki:

Makaron Malma Penne Rigate N 14
5 filecików anchois
Pęczek bazylii
Pół cebuli
1 ząbek czosnku
25 g orzeszków pinii
Skórka z połowy pomarańczy
25 g rodzynek
Pół cytryny
Sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron wg zaleceń producenta, czyli 8 minut.

Na patelnię wlej oliwę z anchois i wrzuć fileciki. Przesmaż je, a następnie dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek.

Dodajemy orzeszki pinii, rodzynki i połącz wszystko z przygotowanym wcześniej makaronem. Całość wymieszaj – wysoka jakość pasty od Malmy gwarantuje idealne połączenie się wszystkich składników.

Na koniec dorzuć skórkę otartą z cytrusów oraz sok z połowy cytryny, aby uzyskać lekko kwaskowaty i świeży smak potrawy.

Całość przełóż na talerz i posyp listkami bazylii.

Udostępnij:
0