Pierogi na 5 sposobów. Tradycja w nowym wydaniu

Pierogi na 5 sposobów. Tradycja w nowym wydaniu

O pierogach słów kilka… Pierogi znane są w Polsce prawdopodobnie już od XIII wieku. Sprowadzone zostały przypuszczalnie z Dalekiego Wschodu poprzez Ruś. Kiedyś pierogi przygotowywane były wyłącznie z okazji świąt i każde święto miało swój różniący się farszem i kształtem pieróg, np.: „kurniki” – duże pierogi weselne z różnymi nadzieniami, zawsze z dodatkiem mięsa kurzego; „knysze” – pierogi żałobne, podawane na stypie; „koladki” – pieczone w styczniu, w okresie kolędowania; „hreczuszki” – przyrządzane z mąki gryczanej; „sanieżki” i „socznie” – słodkie pierożki pieczone najczęściej z okazji imienin.

Kulinarne wariacje pierogowe. Pierogi robią furorę do dziś. Uwielbiasz pierogi, ale według Twojej rodziny ta potrawa wieje nudą? Zaskocz najbliższych i przygotuj oryginalne nadzienie, które może kryć to pozornie znane i zadomowione danie. A jeśli nie masz czasu na wielogodzinne kuchenne przygotowania skorzystaj z serwisu PizzaPortal.pl, gdzie za pomocą zaledwie  paru kliknięć, zamówisz wyborne pierogi z najlepszych restauracji w Polsce na terenie niemal całego kraju:  

  1. Pierogi ze szpinakiem – mąkę przesiej ze szczyptą soli, dodaj pół szklanki gorącej wody i wyrób jednolite ciasto. Odstaw na pół godziny, przykryj wilgotną, czystą, bawełnianą ściereczką. Szpinak rozmroź na cedzaku, przelewając wrzątkiem. Czosnek zmiażdż, zetrzyj na tarce lub drobniutko posiekaj. Cebulę pokrój w kostkę, dodaj rozmrożony szpinak, rozdrobniony czosnek i przyprawy oraz mięso, wymieszaj i uduś na małym ogniu. Gotowy farsz przepuść przez maszynkę lub zmiksuj. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto, wykrój nieduże kółka, nakładaj na każde niewielką porcję nadzienia i zlep. Gotuj w dużej ilości osolonej wody około 5-6 minut. Podawaj najlepiej z masłem albo ze skwarkami z cebulą.
  2. Pierożki chińskie –  w Chinach jada się wonton, guo tie oraz jiaozi. Są to małe pierożki z dość egzotycznymi jak dla nas farszami. Stanowią one nieodzowne przekąski na przyjęciach. Nie są, jak w Polsce, daniami obiadowymi. Wonton nadziewa się ostrygami, krewetkami lub wieprzowiną, guo tie farszem z mięsa wieprzowego, krewetek i szczypiorku. Z kolei mięso i kapusta pekińska to nadzienie występujące w jiaozi. Do przygotowania guo tie niezbędne są: 25 dag surowych posiekanych krewetek, 25 dag mielonej wieprzowiny, łyżka sosu sojowego, łyżka oleju sezamowego, łyżka wina ryżowego, łyżeczka posiekanego szczypiorku, łyżeczka startego imbiru. Wszystkie składniki połącz ze sobą i wymieszaj.
  3. Pierogi czekoladowe z nadzieniem z białą czekoladą, malinami i świeżą miętą – mąkę wymieszaj z kakao i solą, dodaj jedno całe jajko i 1 żółtko, olej i stopniowo dolewając wodę zagniataj gładkie elastyczne ciasto. Ciasto wałkuj jak najcieniej i wycinaj w nim krążki. Natomiast czekoladę i listki mięty na drobno posiekaj. Na gotowe krążki ciasta nałóż porcje czekolady, mięty i maliny brzeg ciasta posmaruj białkiem jaja i zlep pierogi. W dużym garnku gotuje wodę z odrobiną soli, gdy woda zacznie wrzeć wrzuć do niej pierożki i gotuj około 5 minut.  Pierożki odcedź, ułóż na talerz na środek i połóż  na środek gałkę lodów waniliowych i przyozdób listkami mięty.
  4. Pierogi filipińskie z kurczakiem – z dwóch szklanek mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczki soli, dwóch łyżeczek oleju, dwóch łyżek octu, 2 łyżek masła i jajka przygotuj ciasto, a następnie przykryj ściereczką i odstaw. Następnie grubo rozwałkuj i potnij na kwadraty. Kurczaka obierz ze skóry, usuń kości i chrząstki. Mięso zmiel, zmiksuj z jajkiem i zielonym groszkiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na połowę kwadratów nakładaj po porcji farszu, przykrywaj reszta. Sklejaj je tylko na rogach. W szerokim rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj pierożki, smaż je, aż się zrumienia, często obracając. Wyławiaj łyżką cedzakowa i układaj na papierowych ręcznikach, aby osączyć z tłuszczu. Podawaj jak szaszłyki nadziane po kilka na ozdobne szpadki.
  5. Pierogi z soczewicą – w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie soczewica stanowiła podstawę wyżywienia, tymczasem w większości polskich domów jej smak do dziś pozostaje nieznany. Bulion przygotuj w 400 ml gorącej wody, ugotuj w nim soczewicę, aż powstanie gęsta papka. Rozpuść masło, dodaj curry i paprykę oraz rozdrobniony czosnek, zasmaż i dodaj do soczewicy, ostudź. Z mąki, jajka, oleju oraz około 3/4 szklanki letniej wody zagnieć ciasto. Rozwałkuj, wykrawaj szklanką krążki, nakładaj porcje farszu i zlepiaj pierogi. Gotuj w posolonym wrzątku 2-3 minuty od wypłynięcia. Postaw na ogniu i mieszaj do chwili zagotowania. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty, często mieszając. Pierogi podawaj tuż po przyrządzeniu z sosem grzybowym.
Udostępnij:
0