Składniki:
• 2 średnie cukinie ok. 60 dkg
• 1 spory ziemniak
• 3 łyżki mąki orkiszowej
• 15 dkg śliwek kalifornijskich
• 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• pieprz (opcjonalnie)
• olej do smażenia
• ręcznik papierowy do odsączania
Przygotowanie:
• Cukinie i ziemniaki zetrzyj na tarce z grubymi oczkami, posyp solą, wymieszaj.
• Przełóż do sitka, zostaw na 15-20 minut, niech ścieknie z nich jak najwięcej wody. Na koniec całość dociśnij dłonią. Im mniej wody tym lepiej.
• Odciśniętą cukinię i ziemniaki przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę, posiekane śliwki kalifornijskie oraz posiekaną natkę pietruszki, całość dobrze wymieszaj.
• Na patelni rozgrzej olej i smaż placki, wykładając ciasto łyżką stołową. Jeden placek – jedna łyżka ciasta.
• Placki smaż z każdej strony na złoto-brązowy kolor. Idealnym dodatkiem do placków cukiniowych może być jogurt naturalny lub/i wędzona ryba.