Pomidory na ostro!

Pomidory na ostro!

Składniki

2 puszki pomidorów
2 ząbki czosnku
1 czerwona cebula
1 cm kawałek imbiru
Puszka mleka kokosowego
Miód
Czerwona pasta curry
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
Tahini
Sezam
Sos sojowy
Chili (ewentualnie)
Kolendra (ewentualnie)

Usmaż lekko na oliwie 2 rozgniecione ząbki czosnku, świeży imbir pokrojony w paski, 2 łyżki pasty curry (jeśli nie lubisz pikantnego smaku, może być mniej).

Dodaj pomidory i daj im się podgotować/odparować. Może to zająć ok. 10 minut.

Dodaj do pomidorów łyżkę miodu. Szczyptę soli (albo dwie). Świeży pieprz. Wreszcie sos sojowy. Wszystko do smaku – zupa powinna być słodkawa i lekko pikantna, aromatyczna.

Następnie dodaj do pomidorów czerwoną soczewicę.  Podgotuj ją ok. 5 minut.

Na koniec zalej zupę mlekiem kokosowym i daj smakom połączyć się ze sobą. Jeśli jesteś bardzo głodna, niech potrwa to min. 3 minuty.

Wyłącz ogień. Włącz mikser.

Zmiksuj zupę na gładki krem. Nalej porcję do miseczki, polej łyżką tahini, posyp sezamem, ewentualnie świeżym chili (uwaga na ostrość!) i kolendrą.

Udostępnij:
0